изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:18 EEST
Шефът на ЦИК подаде оставка    
НовиниПредседателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова подаде оставка от комисията, съобщи "Дневник". Новината идва ден, след като парламентът отхвърли президентското вето върху новия Изборен кодекс. Той влиза в сила от днес, след като вече бе обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Медарова подаде оставка заради несъвместимост по новите изборни правила и за да запази мястото си на съдия в Софийския апелативен съд.

По същата причина оставка подадоха и още двама членове на ЦИК - говорителят Бисер Троянов, който е съдия във Върховния касационен съд, и съдията от Софийския градски съд Валентин Бойкинов. И тримата бяха назначени в ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Напускането им няма да попречи на работата на комисията, която днес реши до съставянето на новата ЦИК функциите на Медарова да поеме заместник-председателят Румяна Сидерова (БСП). Тя ще води заседанията и ще подписва решенията на изборната комисия, която трябва да организира на 16 март частични кметски избори в пет села.

С влизането в сила на новия кодекс започва да тече и 15-дневният срок за съставяне на новата комисия. До 20 март президентът трябва да назначи 15 членове на ЦИК по предложение на четирите парламентарни партии, НДСВ и "Синята коалиция", които имат евродепутати, а парламентът трябва да избере председател, двама заместник-председатели и секретар. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Шефът на ЦИК подаде оставка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди