изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:38 EET
Нов доклад: NO FRACKING WAY - Как новото търговското споразумение между САЩ И ЕС носи риск от експанзия на фракинга    
ЕкологияТърговско споразумение между ЕС и САЩ заплашва тайно да отвори пътя за експанзия на добива на шистов газ по метода фракинг в Европа и САЩ. Това показва нов доклад , публикуван днес (четвъртък, 6 март) [1]. Като част от споразумението, по което в момента се водят преговори, енергийните корпорации ще получат правото да завеждат частни дела срещу правителства, ако тези правителства се опитат да регулират или забранят метода фракинг и опасния добив на неконвенционални изкопаеми горива.

Четвъртият кръг от търговските преговори между ЕС и САЩ ще се проведе следващата седмица в Брюксел (от 10 до 14 март). Ако бъде приета, една от клаузите в споразумението, позната като механизъм за „уреждане на спорове между инвеститор и държава”, би предоставила на компаниите специални права да предявяват иск за обезщетение в частни съдилища, ако смятат, че инвестициите им (включително бъдещите печалби) са  намалени в следствие на дадена регулация или политика.

Подобна клауза значително би затруднила въвеждането на забрана или строги регулации за добива на шистов газ и други неконвенционални изкопаеми горива по метода фракинг,  тъй като държавите ще са застрашени с плащане на милиони под формата на обезщетения въпреки налични доказателства за екологични вреди от  фракинга и/или съпротивата на обществото. В по-широк контекст  е вероятно клаузата  да подкопае усилията на  правителствата за справяне с промените в климата и намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, твърди се в доклада.

Според Антоан Симон, координатор кампании за шистов газ в Приятели на Земята – Европа „Предоставянето на повече права на компаниите по силата на търговското споразумение между ЕС и САЩ би подкопало нарастващата европейска съпротива срещу фракинга. Не трябва да се дава власт на енергийните компании да оспорват демократично приети закони и права, които предпазват околната среда и здравето на гражданите. Казано по-просто, това поставя печалбите над хората, над деморацията и над планетата.”

Много държави-членки на ЕС в момента правят оценка на рисковете за околната среда и общественото здраве от добива на шистов газ, както и другите видове неконвенционален газ и петрол [2].  Широката обществена съпротива от двете страни на Атлантическия океан става причина много държави и региони да наложат мораториуми, забрани или засилени регулации върху проектите, включващи метода фракинг [3].

Някои компании вече са използвали подобни специални инвеститорски права, заложени като клаузи в други споразумения за свободна търговия, за да оспорват  нормативни актове, които защитават гражданите и околната среда [4]. Въз основа на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA) между САЩ, Канада и Мексико, американската енергийна фирма Лоун Пайн Ризорсис  води съдебно дело срещу Канада за 250 милиона щатски долара, след като провинцията Квебек въвежда мораториум върху фракинга.

Според Илана Соломон, директор на програмата за отговорна търговия в Сиера Клуб, най-голямата обществена природозащитна организация в САЩ,  „Скандалният случай с делото  Лоун Пайн показва, че в резултат на търговски и инвестиционни договори,  политиките в обществен интерес са уязвими пред агресивните съдебни действия на корпорациите. Само въпрос на време е европейските и американски общности, които обмислят доводите за и против метода фракинг, да усетят притискащата съдебна хватка, когато заговорят открито срещу фракинга.”

В ЕС нарастващите разногласия относно търговските преговори между ЕС и САЩ  принудиха Европейската комисия временно да спре преговорите по главата, касаеща инвеститорските права, и да обяви обществено допитване по въпроса, което се очаква да започне този месец. Въпреки това Комисията вече е обявила, че не желае да се откаже изцяло от въвеждането на спорните корпоративни права, а по-скоро да ги реформира. Предложеното търговско споразумение между ЕС и Канада, което е почти финализирано, също предвижда въвеждане на подобни права за компаниите [5]. Включването на този механизъм в споразумението между ЕС и САЩ би му дал безпрецедентно поле на действие.

Според Пиа Еберхардт, координатор кампании за търговия в Обсерватория Корпоративна Европа „Атаките на инвеститори към  държави, като оспорването от страна на Лоун Пайн на мораториум за фракинг в Канада, показват истинската същност на механизма за уреждане на спорове между инвеститор и държава. Това е  начин корпорациите да  използват икономическа сила за постигане на целите си– за да обуздаят демокрацията и политиките за защите на хората и планетата. Тази система не може да бъде опитомена – трябва да бъде преустановена.”

Много неправителствени организации, както в Европа, така и в САЩ, са крайно обезпокоени и призовават ЕС и САЩ да не въвеждат  спорната система за „уреждане на спорове между инвеститор и държава” в търговските споразумения, включително в почти завършеното споразумение между ЕС и Канада [6].

Генади Кондарев и Драгомира Раева

За Земята – Приятели на Земята България


ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

 


Сходни връзки

Нов доклад: NO FRACKING WAY - Как новото търговското споразумение между САЩ И ЕС носи риск от експанзия на фракинга | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди