изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:40 EEST
В Пловдив откриха център за лечение на хронични рани    
Здраве„За 2-3 седмици се затвориха страшни варикозни рани, които обхващаха и двата крака на баща ми, от коляното до петите! Нека повече хора научат, че има успешно лечение на този тип заболяване“, с патос споделя  Диана Христова. Пловдивчанката повече от половин година търси начини да помогне на 80-годишния Константин Георгиев със скъпоструващи медикаменти от Гърция, народни илачи, консултации при специалисти в Пловдив и София. Но язвите вместо да зарастват от прилаганите терапии, ставали все по-обширни.

Докато случайност не ги довела в открития наскоро Център за лечение на хронични рани в МБАЛ „Медлайн“ - Пловдив.

„Доктор от Свиленград ми каза, че болестта ми е нелечима, и ако някой реши такъв здравословен проблем той трябва да спечели Нобелова награда“, не спира да повтаря на лекарския екип по време на едноседмичния си престой в Центъра за лечение на хронични рани дядо Константин. За него здравата кожа по краката му е цяло чудо.

„Лечение за хроничните рани има и то е първо в отстраняването на причините за възникването им и след това прилагане на индивидуална терапия“, казва д-р Александрина Александрова, специалист по хирургия в болница „Медлайн“. Заедно с д-р Веселина Кабакчиева, специализант по хирургия, обслужва пациенти с всякакви хронични рани /с давност повече от 2 месеца/– причинени от съдова недостатъчност, от диабет, от залежаване /декубитални/.

„Причините да стане процесът хроничен са различни. Получава се от лошо хранене на тъканите, най-често заради заболявания на кръвоносните съдове, на запушени артериални съдове, затруднен венозен ток, при дълго време лежащо болните  – от притискането на тялото към леглото“, обяснява д-р Александрова.

След преглед в Центъра лекарите решават според сложността на случая дали да се провежда домашно лечение или е добре хоспитализация.

„Първо се лекува причината, която е довела до трудно зарастващата рана. Най-често това е венозен застой. В болница „Медлайн“ има различни специалисти, с чиято помощ се осъществява лекуване на първичното заболяване“, конкретизира стъпките на оздравителния процес д-р Александрова.

След това се отстранява инфектираната тъкан, овладява се възпалението, овлажнява се и  се омазнява кожата, покрива се с различни мехлеми. В зависимост от етапа на лечението се поставя точно определен вид превръзка. В лечението се включва и апарат за вакуум терапия. „Той ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, нови клетки, резултатът е видим за няколко дни“, посочва д-р Веселина Кабакчиева. Екипът към центъра изготвя на пациентите и специален хранителен режим, който подпомага по-бързото оздравяване. Медиците правят домашни посещения и консултации.

„Възхитена съм не само от професионализма на лекарите в „Медлайн“, но и от тяхното човешко отношение“, допълва немаловажния фактор за успешно лечение Диана Христова. Според нея именно комплексният подход към трудно зарастващите рани дава добрите резултати.
Катя Стайкова

 


Сходни връзки

В Пловдив откриха център за лечение на хронични рани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди