изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:49 EEST
Л. МЕСТАН Е ПРОТИВ ПСИХОТЕСТОВЕТЕ. ОПРЕДЕЛИ БАРЕКОВ КАТО ПОПУЛИСТКИ ВОТ НА БЪЛГАРИНА    
Интервюта Лидерът на ДПС, заедно с двама евродепутати, зам.-председателят на партията и депутати се срещна с партийния актив от областта. Срещата бе при закрити врати за медиите

- Г-н Местан, какво е мнението Ви - трябва ли да има психотестове за депутатите?
- Аз мисля, че както сме тръгнали да дискредитираме събирателния образ на народния представител, може да стигнем до още по-безумни идеи. Най-големият тест за един избраник, бил той български представител в ЕП, представител в национален парламент, в местен парламент или кмет е тестът на негово величество избирателя. Всичко останало, като задължение за минаване през психотест, звучи, меко казано, нелепо, а и ще припомня, че това противоречи на определени текстове и от международното право като ЕК по правата на човека. Това наистина е несериозно. Кого номинират е отговорност на съответната политическа сила и аз не бих искал нашата отговорност като ръководство да се замени от психотест или пък ние да се крием зад един психотест. Критериите за кандидати за евродепутати на ДПС вече са приети с решение на ЦС. На първо място е компетентност, познаване на работата на европейските институции, разбира се съчетан задължително с принадлежност към ценностите на либерализма, комуникативни умения, владеене поне на 1 от работните езици на ЕС. Номинациите ще се движат отдолу нагоре, от областните структури към централното ръководство. Мисля, че към средата на април ще имаме готовност и с листите.

- Г-н Местан, в събота критикувахте БСП, че обвинява ДПС в генериране на етническо напрежение. Имате ли отговор от тях за Вашата позиция?

- Не, аз отговорих на едно тяхно абсолютно неприемливо, нелепо, некоректно обвинение към ДПС. Аз не съм инициирал темата. От БСП обвиниха ДПС, че едва ли не генерираме етническо напрежение, само защото сме поставили в дневния ред на парламента въпроса с човешките права. Искам да успокоя г-н Станишев, че ние ще продължаваме да поставяме въпроса с човешките права и особено нерешените и нямам никакво намерение да се чувствам виновен, че изпълнявам дълга си на председател на ДПС. Ние сме политическа сила, която 24 г. получава много силна подкрепа от българските граждани, защото те очакват от нас да поставяме в дневния ред на парламента все още нерешените въпроси.

- Които са?
- Ще ви кажа един-единствен пример само. По време на кампанията за парламентарни избори аз бях глобен от правителството на ГЕРБ, защото съм изтървал няколко изречения на майчиния си език. Не може един председател на партия в европейска България да бъде глобен. ГЕРБ ме глобиха 2 хил. лв. и аз водя дела в българския съд. Когато поставихме този въпрос за майчиния език - се оказа, че генерираме напрежение. Струва ми се, че има доста обективни ограничители точно БСП да ни бъде съдник и да ни обвинява в провокиране на език на омразата. Ние сме партията, която последователно се борим срещу езика на омразата и ще припомня още веднъж на колегите от БСП, че истинско напрежение се генерира от упорития им отказ да приведат и Изборния кодекс, и редица проблеми, свързани с правата на човека в съответствие с европейските стандарти. Подобно ограничение, каквото има в България, подобна практика - председател на парламентарна сила да бъде глобен, няма никъде в Европа. И тогава аз питам - кой провокира напрежението - тези, които ме глобяват или аз - глобеният. Това е много интересно. Много ми е любопитен отговорът на г-н Станишев.

- Смятате ли, че ДПС ще бъде трета политическа сила на евроизборите с оглед и на последните проучвания, според които "България без цензура" е преди ДПС?

- В българската политика, за съжаление, има популистка ниша, макар да се сменят политическите субекти, които я представят. Тя се оказва по-устойчива, отколкото съм предполагал. Казвам това с известна загриженост, защото в крайна сметка резултатът от популисткия вот е изкривена демокрация. Аз вече направих оценка, че Бареков е поредната модификация на популисткия вот. Смятам, че няма да се реализира в мащабите на това, което се случи през 2009 г., защото Борисов също е пряк продукт на популизма в българската политика. Нямам никакво намерение да се състезавам самоцелно с когото и да е. Ние имаме амбицията да съхраним минимум позициите си в ЕП. Аз бих искал нормалните партии, които се разполагат в демократичния спектър да съхранят позициите си, защото разколебаването на който и да е елемент на класическата европейска триада, ляво-център-дясно, отваря ниша за радикални течения - било крайно националистически, било крайно популистки. Това е проблем и на Европа, където се очаква, за съжаление, крайните националисти да разширят присъствието си в ЕП. Мисля, че е отговорност на нормалните партии за решително противодействие срещу тези явления, а не нормалните партии да се втурват в бясна надпревара с крайните националисти, например за анти ДПС гласовете, каквото наблюдаваме в момента в България.

- Какво е становището на ДПС за провеждането на референдум и евровот в един ден, по повод на това, че от ГЕРБ внасят подписка с над 500 хил. подписа?
- Вижте, ако искането за референдум се подкрепи от над 500 хил. български граждани, такъв референдум, естествено е, че ще се проведе. Друг е въпросът, че имаме съмнения за противоконституционност в две от тезите, защото това не са въпроси. Независимо от това референдум явно ще има, ако са събрани наистина над 500 хил. подписа. Има процедура за проверка на действителността на подписката, това е и изискване по закон. Но не е задължително този референдум да се съвместява с евровота. Този вот и без това ще бъде вече достатъчно ангажиран и натоварен с вътрешно политическата проблематика, така че да избледнее европейската проблематика. Вкараме ли и референдума, ние ще направим едни квази европейски избори. Ние ще ги превърнем тотално във вътрешно политически вот. Аз смятам, че няма лошо - ще има референдум, но не е задължително той да се провежда в едно с изборите за български представители в Европейския парламент.
НДТ/Използвани са въпроси и на други медии


 


Сходни връзки

Л. МЕСТАН Е ПРОТИВ ПСИХОТЕСТОВЕТЕ. ОПРЕДЕЛИ БАРЕКОВ КАТО ПОПУЛИСТКИ ВОТ НА БЪЛГАРИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди