изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:32 EEST
КАКВИ СМЕ НИЕ СПОРЕД ПОЛСКИ КМЕТ-НАЦИСТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ    
По света КАКВИ СМЕ НИЕ СПОРЕД ПОЛСКИ КМЕТ-НАЦИСТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ


"Българи, румънци или някакви си там африканци ли ще ни диктуват тук, на стопаните на тези земи къде да застанат, как да застанат и те ли са тук господари? Не дай Боже да го пипнеш, веднага подозрения за расизъм и за неравноправно отношение!" Това пита в емоционално изказване пред сесия на местния съвет в полския град Ленчна кметът Теодор Кошарски. Градоначалникът направил изказването при обсъждане на правилата за търговия на градския пазар и за да посоли още манджата, казал, че общината няма да загуби нищо, "ако цветнокожите не дойдат да търгуват", пише в. "Стандарт".Кошарски бил записан с мобилен телефон от общинския съветник в Ленчна Себастиян Павлак по време на сесия в края на август 2013 година. Кметът обяснявал на съветниците защо трябва да бъдат променени начините на събиране на такси от двата градски пазара. Аргументирал се, че основният проблем за общината са чужденците, които се възползвали от досегашния режим, при който инкасаторите събират такса не за площ, а за щанд.

Кметът се пуснал като таен клиент и всеки понеделник посещавал пазарите, за да види каква е ситуацията. И докато разказвал наблюденията си, обяснил на съветниците, че ако не му вярват, може да повика инкасаторите да разкажат за всекидневните си пречки "с тези, така да се каже, търговци с по-тъмна кожа". Три минути по-късно в коментар за възможните последици, ако се ядосат търговците от България и Румъния и спрат да търгуват на пазара, Кошарски казва: "Ако някаква част от тия, които идват да продават, а особено цветнокожите, ако не дойдат, общината няма да изгуби от това." Освен това цветнокожите българи и румънци бунтували и местните търговци.

"Аз какво, да ги милвам ли тези хора?" - продължава кметът. Буквално дни по-късно записът изтекъл и в града избухнал расистки скандал. "Не знам дали са българи или румънци или казахи, само казвам, че са с по-тъмна кожа. Познавам по цвета на кожата, че не са поляци" - омотал се още Кошарски. "Моите политически противници манипулираха изказването ми. То не беше насочено срещу българите" - коментира пред "Монитор" вчера кметът Теодор Кошарски. "Казах, че трябва да има ред и порядък и всички, които идват тук, трябва да спазват нашите правила" - допълни кметът и добави, че ако на някого не му харесват местните порядки, може да си ходи.

"Има тука едни малки задници, които се опитват да се хванат за думите ми и да ме топят. Аз в местното самоуправление не признавам политиката, не членувам в никаква партия, но съм чувствителен на темата за спазването на реда в града, на който съм стопанин" - коментира случая Теодор Кошарски. Убежденията му били по-близо до левицата, отколкото до десницата, но твърдо признава пазарните принципи и не признава принципа за разпределение на благата според потребностите. "Ако работиш - имаш!" - вярва кметът. Не смята, че цветнокож е обида. "Обида е, ако кажа, че са мръсни или чернилки. И мен заради носа ми са ме наричали арменец, а жена ми сега след скандала ми вика: О, моето цветнокожо мече!" - дава пример Кошарски.

"Има едни хора тука, които искат да ми набутат бебе в корема и да кажат, че съм бременен" - продължава цветущо кметът с аналог на българската пословица за сестрата к***а. За пример, че не е расист, Кошарски дава и студентския си живот, когато като бъдещ миньор живеел в стая с индус, а съседите му били африканци. "Да, когато влизаха, без да чукат, съм им казвал да затворят вратата от другата страна, но то е било, за да ги науча на култура" - коментира още полякът. От България пък имал добри спомени от двете си почивки у нас в Несебър през 80-те години и бил готов отново да почива на Черно море.

Прокуратурата е проверявала изказването на Теодор Кошарски за евентуално извършване на престъпление - предизвикване на омраза на расов признак, съобщи пред "Монитор" говорителката на Окръжната прокуратура в Люблин Беата Сик-Янковска. Обвинението е било сезирано от десноцентристкия съветник Михал Кабачински.

Беше извършена предварителна проверка по случая, но доколкото си спомням, до съд не се стигна, защото като действия нещата бяха на фаза намерения и не се доказа престъпен състав, обясни пред репортер на вестника гласът на прокуратурата в Люблин.

Въпреки че не е достигнал до съд, казусът с цветнокожите българи и румънци е бил обсъждан в полския Сейм на заседание на парламентарната комисията по въпросите на правосъдието и правата на човека в края на 2013. Въпросът е бил повдигнат пред депутатите от долната камара на полския парламент от вицеомбудсмана Ришард Чернявски. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

КАКВИ СМЕ НИЕ СПОРЕД ПОЛСКИ КМЕТ-НАЦИСТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КАКВИ СМЕ НИЕ СПОРЕД ПОЛСКИ КМЕТ-НАЦИСТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Автор: Admin да 2014-03-11 @ 13:10 EET
Някои даже са потомци на циганската махала в Оброчище

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди