изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:49 EEST
Рияд, ОАЕ и Бахрейн отзоваха дипломатите си от Катар    
По света Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ повикаха посланиците си от Катар и отправиха обвинения към държавата в намеса в регионалните дела. Този ход сигнализира за гнева на тези държави към катарската подкрепа за движението на сваления египетски президент Мохамед Морси "Мюсюлмански братя".

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани трябваше да се изяви като по-гъвкав лидер, поне според заливните му съседи, съобщава "Гълфнюз".

Външният министър на Катар отхвърля критиките от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн и води политика на "отвореност към всички", съобщава "Ал-Джазира".

Катар защити външната си политика, след като Саудитска Арабия и две други държави от Залива повикаха посланиците си в Доха и отправиха обвинения към държавата в намеса в регионалните дела.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн отзоваха посланиците си миналата седмица. Според някои, този ход сигнализира за гнева на тези държави към катарската подкрепа за движението на сваления египетски президент Мохамед Морси "Мюсюлмански братя".

Саудитска Арабия и ОАЕ призоваха журналистите си да напуснат работата си в Катар. Двама саудитски и четирима спортни журналисти от Емирствата напуснаха работа вследствие на напрежението в Залива. Саудитското министерство на информацията забрани на гражданите на кралството да работят за катарски вестници, пише "Доханюз".

"Нашата политика е основана на отвореността към всички. Ние не искаме да изключваме никого", каза външният министър на Катар Халид Ал-Атия за телевизия "Ал-Джазира".

Това не е нито първия, нито вероятно последния път, в който Катар влиза в противоречие със заливните държави. В продължение на години основа за съществуването на катарската телевизия "Ал-Джазира" е да дразни арабските правителства, като даде телевизионна платформа за заявяване на позицията на Доха, пише "Гъфнюз".

Саудитска Арабия и други заливни държави приветстваха свалянето на Морси с военна сила през юли миналата година. Тези държави отпуснаха помощ за Египет на стойност милиарди долари. Катар, който силно подкрепяше Мюсюлмански братя, бързо загуби влиянието си в Кайро.

Разделението в Залива стана ясно след свалянето на Мохамед Морси, малко след като шейх Тамим пое властта. Катар подкрепи Мюсюлмански братя. Малката държава е дом и на Юсуф Ал-Кардауи, мюсюлмански духовник, смятан за духовен водач на Братята, и отявлен критик на заливните държави.

Саудитска Арабия ясно показва, че Катар може да получи икономически санкции, като ограничение на въздушното пространство и земните граници, пише "Гълфнюз".

"Независимостта на външната политика на Катар не подлежи на коментар. Вярвам, че изявленията на Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн нямат връзка с вътрешната сигурност на държавите от Съвета за сътрудничество в Залива. Те обаче са свързани с очевидни разлики в гледните точки по различни международни въпроси", каза Ал-Атия по време на посещение в Париж.

Доха изрази съжалението си от решението за отзоваването на посланиците. Според Катар, то е основано на различия относно регионални въпроси, предаде АФП.

Саудитска Арабия и други заливни държави от дълго време имат враждебно отношение към египетското движение Мюсюлмански братя и неговите клонове в региона. Според тези страни, политиката на масов активизъм и политически ислям на организацията може да подкопаят авторитета им. ОАЕ осъди на лишаване от свобода предполагаеми членове на Братята, а Катар предостави подслон на поддръжниците на движението.

Атия заяви, че Катар предоставя форум за всички, които не принадлежат към нито един блок, да обменят идеи с Катар, но това не означава, че Доха се съгласява с тях.

"Това, от което шейх Тамим Ал Тани трябва да развие, е посланието: това едно грубо послание ли е или част от ескалация, която е възможно да се превърне в голям проблем", пита Дейвид Робъртс, преподавател в "Кингс колидж" в Лондон. /  http://news.bgnes.com
 


Сходни връзки

Рияд, ОАЕ и Бахрейн отзоваха дипломатите си от Катар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди