изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:27 EET
Оръдие за 14 млн. рубли предадено за скрап в Камчатка    
Любопитно Открито в пункт за старо желязо в град Петропавловск-Камчатски оръдие с обозначение "Свети Петър", участвало във Втората Камчатска експедиция / 1773-1741 / на Витус Беринг , бе оценено от експерти на 14 милиона рубли. Чугуненото оръдие не представлява ценност като метал. Като се има предвид неговата история и възраст / над 270 години /, то е от голямо историческо значение, посочват експертите.

Витус Йонассен Беринг е датски навигатор на руска служба, капитан-командор, известен сред руските моряци като Иван Иванович. Той е първият европеец, който достига до Аляска и Алеутските острови.

Оръдието е било държано в дървен сандък, покрито със стърготини, за да се запази по-добре. Собственикът на пункта за старо желязо казва, че му е било доставено от остров Беринг, заедно с други метали и не можел да допусне, че е получил пратка с такава историческа стойност.

Преди 2011 г. оръдието се съхранявало в музей на открито на остров Беринг, където е погребан великият изследовател. Изчезнало преди две години. Музейните работници установили липсата му едва когато снегът се стопил през пролетта на 2012 година. Цели две години не е имало никаква информация за съдбата му.

В момента оръдието се намира на територията на управлението на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Камчатски район. Полицията разследва кой е замесен в кражбата и прехвърлянето му в Петропавловск-Камчатски. /ИТАР-ТАСС
http://news.bgnes.com/
 


Сходни връзки

Оръдие за 14 млн. рубли предадено за скрап в Камчатка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди