изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:36 EEST
Марио Гаврилов от БНТ: Довчера бяхме първи приятели, днес българите сте врагове, ми казват в Крим    
По света Военни с маски на лицата и автомати "Калашников" спират екип на БНТ при влизането му на Кримския полуостров. "Слизайте от колата", обръщат се въоръжените към репортера Марио Гаврилов и оператора Иван Антонов.

окато журналистите чакат до автомобила си, военните свалят багажа им, започват да вадят всичко от него и да го хвърлят на земята. Но освен дрехи хората от БНТ носят със себе си и скъпо тв оборудване. "Започнаха да хвърлят техниката и аз им казах: Внимавайте, че ни отиде и камерата", обяснява Гаврилов.

Това се случва в неделя, докато двамата с Антонов пътуват към украинския град Симферопол. Минават през първи гранично-пропускателен пункт, но на втория ги спират и ги карат да слязат от служебния автомобил. Освен че преравят всичките им дрехи и ги хвърлят на пътя, военните виждат още нещо в багажа им - каски и бронежилетки. И решават да ги приберат с обещанието да ги върнат, когато Гаврилов и колегата му си тръгнат за България.

Държаха се изключително агресивно, грубо и нагло. Говореха на руски, някои от тях имаха руски отличителни знаци по униформите", обяснява журналистът.

Марио Гаврилов и колегата му тръгват за размирния район в събота. Избират неслучайно да пътуват със служебна кола, на която е изписано с големи букви Българска национална телевизия. А с враждебно отношение се сблъскват не само при влизането си в Украйна, но и по време на целия си престой там досега.

"Гледат на българите не особено приятно, защото ние сме все пак в ЕС и това е позиция, която е противоположна на тяхната", разказва той.

След като пристигат, в понеделник Гаврилов и колегата му отиват да снимат на летището в Симферопол, което също се държи от военни. Но те са различни от онези, с които екипът на БНТ се сблъсква при влизането си на полуострова.

"Хората, които ни спряха на пътя, бяха очевидно тренирани войници. А летището в Симферопол се държи от ашлаци, които се наричат дружинники, събрани кой знае откъде", разказва Гаврилов. Военните на летището започват да им обясняват колко са лоши българите. Марио Гаврилов говори и с началника им.

"Вие, българите, сте срещу нас, вие сте наши врагове.

Довчера бяхме първи приятели", обръща се към Гаврилов той. И след като журналистът му обяснява, че е дошъл, за да отрази всичко случващо се там, и е добронамерен, началникът пак му казва: "Не, аз в очите ти чета, че ти си наш враг."

Все пак хората на БНТ успяват да направят репортажа си на летището.

Напрежението е много голямо

Пропагандните машини от двете страни работят на пълни обороти. Няма как да се помирят - то е и на емоционална основа", казва Гаврилов.

Той и вчера беше в Симферопол. В Украйна ще остане до гласуването на референдума, което също ще отрази за държавната телевизия.

Но заради негативното отношение все още няма достъп до всички срещи, които иска да проведе. Вчера например властите му отказват акредитация, за да влезе в парламента. Официалният мотив е, че вече били извадени прекалено много пропуски за журналисти.
"След това неофициално ми обясниха, че не искат да пускат вътре журналисти, които изкривяват ситуацията в Крим и са враждебни към тяхната автономна република", обяснява журналистът. А той иска да се срещне с депутати и да говори с тях за случващото се в страната.

За днес Гаврилов се надява да може да отиде до район, в който живеят татари. Очаква се те да гласуват против отцепването на Крим от Украйна на референдума. В района, където ще отиде журналистът днес, има оплаквания от хора, че някой е започнал да бележи с кръстове вратите им.

"Преди Втората световна война немците са маркирали еврейските къщи със знаци и притесненията им са от този характер", обяснява още Гаврилов.

Той не може много да разбере позицията на обикновените хора в района. "Те са като зомбирани. Имайте предвид, че те са били изключително бедни в Украйна със средна заплата от 20-30 долара. Сега се появява надежда, че малко ще забогатеят, ще получават повече пари, защото вече ще получават руски пенсии", разказва българинът.

Силно впечатление на Гаврилов правят журналистите в Украйна. Те са от цял свят и въобще не се притесняват да питат хората за какво ще гласуват на предстоящите избори. А отговорът в повечето случаи е за присъединяването на Крим към Русия.  http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Марио Гаврилов от БНТ: Довчера бяхме първи приятели, днес българите сте врагове, ми казват в Крим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди