изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:44 EEST
ДОБРИЧЛИЯ НАПИСА КНИГА С АФОРИЗМИ, ДОСТОЙНА ЗА ГИНЕС    
Интервюта Творецът Георги Бербенков – пред НДТ

Г-н Бербенков, бихте ли се представили за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна”?
- Казвам се Георги, най-срещаното име в България. Роден съм преди много години в Добрич, тук завърших средното си образование, а висшето - във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"-Варна. Дълги години бях офицер във Военно-морския флот... Краят на офицерстването ми премина като старши редактор във Военно издателство-София. Мои разкази и стихотворения, афоризми, епиграми, анекдоти и фейлетони са печатани в местната и централната преса, излъчвани са по БНР и БНТ. Имам издадени 13 книги. Превеждан съм на много езици. Член съм на Сдружението на варненските писатели.

- Бихте ли разказали за новата си книга „Калейца юни 2013 година”? От къде идва името й, какво съдържа книгата?
- От 8 години през юни и октомври по 20 дни прекарвам със съпругата си в село Калейца, в Предбалкана, на няколко километра от Троян. Наши приятели ни предоставиха къщата си, за което сме много доволни. Селото е тихо и красиво. През него минава река Коман. Намерихме много приятели. Пък ми се отвори и вдъхновението. Книгата я нарекох така, защото афоризмите в нея ги писах през юни 2013 година в любимото ми село. За книгата писаха във "Вестника на българите в Детройт"... Споменават за селото и че внукът ми Йордан Павлов е художник на корицата...

- Вестник „Българите в Детройт” пише, че книгата е за рекордите на Гинес. Защо?
- Във вестник "Стършел" /в брой 38 от 20 септември 2013 година/ писаха, ще цитирам направо написаното: "Авторът Георги Бербенков признава, че е написал книгата от 1-ви до 21-ви юни 2013 г. С това може да кандидатства за рекордите на Гинес, тъй като колегите му Сократ и Ларошфуко са изработили това количество за 20 години".

- Г-н Бербенков, Ваши творби се публикуват в различни издания на българите в САЩ. Споделете, ако обичате, как бе осъществена връзката с нашите сънародници в чужбина.
- Това се случи на 24 май 2012 година. Калин Крумов от Свищов, който от дълги години живее със семейството си в Лос Анджелис, харесва Личната ми страница във фейсбук. Сприятелихме се. Оказа се, че с моята първа книга с афоризми "Изтървани мисли" отбелязали Празника. Дори снимки ми пратиха. След 2 месеца дойде приятелят му Валентин Кънчев, който е показан на снимката. Вкъщи дойде. Дадох му над двайсетина книги от моите за Читалището им. В Лос Анджелис, където живеят около 30 000 българи, си имат освен читалище и Българско училище... Няколко месеца по-късно Кънчев ми пусна като електронна книгата с афоризми "Остроумия". В навечерието на Нова година наградиха мен и директорката на училището с наградата МАСКА'РИ за принос в културния живот на Българската общност и ме направиха почетен член на общността... В началото на миналата година се появиха първите ми хумористични материали в чикагския седмичник "България" /вестникът на българите в САЩ/, като електронният му вариант стига до всяко кътче на земното кълбо.
Оттогава в 59 поредни броя /повече от година и 2 месеца/ 61 страница на вестника стана моя. Две колони с афоризми, моя авторска снимка и рекламиране на електронната ми книга... Стихотворението ми "Красиво е морето вечер", биографични бележки и афоризми бяха публикувани във вестника на "Българите в Детройт"...

- В кои други държави освен САЩ се разпространяват Вашите книги?
- Електронната ми книга "Остроумия", която беше издадена в Лос Анджелис, се разпространява в 50 държави... Като се почне с Австралия, Аржентина, Белгия, Германия и се стигне чак до Япония. Почти са готови още три електронни книги, но все още не са пуснати на пазара.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ НАПИСА КНИГА С АФОРИЗМИ, ДОСТОЙНА ЗА ГИНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди