изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:30 EEST
Азиатски стършел жили смъртоносно    
Любопитно Един от най-смъртоносните обитатели на земното кълбо - рибата камък, е истински деликатес в Китай. Това впечатление “от първа ръка” сподели водещият на легендарното предаване “Атлас” по БНТ Симеон Идакиев, докато умуваше над въпрос от шоуто “Стани богат” в понеделник. Явно китайците, които ядат всякакви гадинки, са открили начин да отстраняват отровните шипове на дънната риба. Макар и да не е толкова известен воден убиец, колкото пираните и белите акули, рибата камък респектира с острите си шипове на гърба. Отровата им е смъртоносна, поразява белите дробове и сърцето на жертвата, предизвиква задушаване или инфаркт.

Рибата камък не е самотна в заниманията си. В списъка на “останалите в сянка” родени убийци откриваме и насекоми, и земноводни, и млекопитаещи.

Азиатският гигантски стършел, известен и като Японски гигантски стършел, стряска с размера си. Голям е почти колкото човешки палец. 0,5-сантиметровото му жило е смъртоносно - атакува нервната система и меките тъкани на жертвата. В отделяния секрет се съдържат цитолитни пептиди, които водят до разпадане на клетъчната тъкан на молекулярно ниво.

Ужилването от този вид стършел е изключително болезнено преживяване. Оцелели по чудо разказват, че усещането е като забиване на нажежен пирон в тялото. След подобен инцидент жертвите задължително минават през хоспитализация, където биват подложени на детоксикация и продължително възстановяване от ужасяващите рани.

Невъзможно е да се измъкнете напълно невредими, ако имате нещастието да попаднете на този тип насекоми: те са отлични летци, развиващи скорост от 40 км/ч. Отровата им съдържа феромони и привлича останалите стършели наоколо, които продължават да жилят жертвата, дори след настъпването на смъртта ѝ.

Името на Мухата Цеце често предизвиква смях у нас, но всъщност е доста опасна. Нейна единствена и жизнено необходима храна е кръвта на хора и животни. Обитава екваториалните и субекваториалните части на Африка. Външно се отличава от обикновената домашна муха само по издълженото, смучещо кръв хоботче. Но е смъртоносна заради пренасяния при ухапване паразит протозоа, който предизвиква сънна болест. От нея годишно умират близо 300 хил. човека в света. Заболяването предизвиква проблеми с бъбреците, нервната и сърдечно-съдовата система. Ако не се лекува правилно, може да спре жизненоважните функции на организма и да доведе до смърт.

Златна отровна жаба стрела се счита за най-отровното животно на планетата. Тази земноводна жаба обитава дъждовните гори на Колумбия. Отличителният си ярък цвят тя дължи на съдържащите се в кожата ѝ алкалоидни токсини, които я предпазват от врагове. Отровните вещества възпрепятстват предаването на нервни импулси у жертвата и предизвикват парализа. А това води до сърдечна недостатъчност.

Името на жабата стрела вероятно произлиза от отровата, която се извлича от земноводното. Много индиански племена намазват с нея върховете на стрелите си преди лов. Tвърди се, че само две-три капки (колкото зрънце сол) от нея са достатъчни, за да убият човек. Макар и да е голяма само 5 см, тялото на жабата съдържа достатъчно отрова, за да умъртви 10 човека или 25 хиляди мишки.

Мраморният конусовиден морски охлюв лесно привлича погледа с красивата си черупка. В действителност е изключително опасен заради харпуноподобния зъб, с който “инжектира” отрова в тялото на жертвата и я парализира. После, по подобие на змиите, той я поглъща цяла, смила я и изхвърля ненужното . Отровата му е сред най-мощните невротоксини и може да убие човек. Само една капка е достатъчна за смъртта на 20 души. Ефектът от ужилването е мигновен - нарушава зрението, парализа мускулите и спира дишането. За щастие, инцидентите са редки, тъй като охлювът живее на дъното на Индийския и Тихия океан. Все пак отровата от достигащия 10-15 см конусовиден охлюв може да е и полезна. Тя се използва във фармацефтичната индустрия за създаване на болкоуспокояващи лекарства.

Кафърският бивол, за разлика от питомния си роднина, е крайно непредвидим и опасен. Той се отличава с масивните си рога, които растат чак до седмата му година. Заедно с хипопотамите е считан за най-смъртоносното животно в Африка. Свиреп и жесток, Кафърският бивол среща фронтално нападателите си, отвръща на атаките с рога и огромна сила. Когато е в стадо, убива дори лъвове.

Срещата с кубомедузите също може да доведе до смърт. Тя убива своите жертви, използвайки отровните си пипала. Те достигат до впечатляващата дължина от 3 метра и са покрити с рецептори, които разпознават присъствието на чужди тела. Опарването им може да бъде фатално за човек - за броени минути то води до блокиране на нервната система. Някои от пострадалите дори не успяват да доплуват до брега. Малцината оцелели цял живот носят спомена от неприятната среща чрез белезите, оставени им от отровните пипала.

Бразилски скитащ паяк е най-ужасяващият от всички видове паяци. Известен още като бананов паяк, той не се бои от хората. През деня търси тъмни и удобни скривалища, каквито често намира в къщи, дрехи, автомобили или кутии. Притежава най-мощната невротоксична отрова сред познаните паяци. Само 0,006 г от нея може да убие мишка. Фармацевтите обаче я използват като естествена виагра.   http://www.trud.bg

Надарена блондинка бори леопарди и лъвове (ВИДЕО 18+)

Квадратът Уран-Плутон донесе революцията

Десетте най-отровни животни на Земята

Паяк трови с виагра

Видения и сънища предсказват събития

”Смъртоносно влияние” разбива астероид на 4 юли

 


Сходни връзки

Азиатски стършел жили смъртоносно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди