изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:56 EEST
На 16 март не само Украйна, но и Италия може да се разцепи    
По светаПогледите на цял свят ще са обърнати на 16 март към референдума в Крим, който с голяма доза вероятност ще затвърди връщането на южния полуостров в състава на Руската федерация. Същият ден обаче започва един не по малко драматичен плебисцит, премълчаван от западните официални институции и медии - в силно развития северен италиански регион Венето от 16 до 21 ще се състои референдум за отделяне и излизане от Италия.
DSC03230DSC03245Venecia - Венеция 33Venecia - Венеция 21

Венето е регион, в който влизат 7 провинции, в това число Венеция, Верона и Падуа). Социологическите сондажи сочат, че отделянето от Италия се подкрепя от около 65% от населението на региона. Гласуващите на референдума трябва да отговорят на един-единствен въпрос: "Искате ли регионът Венето да стане назависима и федерална република?"

Възможните отговори са "да" или "не". Според организаторите на референдума от "Северната лига" всеки жител на Венето ще получи на домашния си адрес индивидуален код, чрез който може да се регистрира за участие в референдума. Гласуването ще е в избирателни секции, по телефона или в интернет. В него ще могат да участват и граждани, които живеят извън страната, информира www.nr2.ru/italy/

Слоганът на референдума във Венето "Ние сме щастливи да гласуваме за свобода!"


Спазени са всички условия на европейското законодателство за народно волеизлияние  - 549 пункта, където в изключително кратък срок бахя събрани на 100 000 подписа. Очаква се в референдума да вземат участие 5 милиона пълнолетни граждани на Венето. 64% от тях, според социологическите сондажи, ще гласуват за излизането от Италия и създаването на независима държава.

Медиите в региона припомнят, че Венето влиза в състава на Италия през 1866 г. с реферндум, окачествен от мнозина историци като "мошенически", тъй като в гласуването участват едва 26%  от всички имащи право на глас. На всичкото отгоре гласуването не било тайно, а и съпровождано с открит натиск и агитация на упорстващите срещу присъединяването към Кралство Италия, което пък изчезва през 1946 г., пак след референдум.

Освен това никой не бил виждал протоколите от изборните секции, а известният италиански историк Луиджи Суто, който по искане на Музея на историята на националния подем в Италия, е трябвало да състави официално описание на референдума във Венето, е установил, че протоколи от него просто липсват в националния архив.

Всичко това дава основание на мнозина обществени дейци и политици да настояват да се признаят за недействителни резултатите от референдума през 1866 г. за влизането на Венето в състава на Италия. Освен това организаторите на референдума смятат, че "след като регионът е влязъл в Италия в резултат на референдум, при това мошенически и де факто недействителен, то след новия и законен референдум, при наличието на кворум и свободно волеизлияние на жителите, той може и да излезе от Италия".

"Събрани са 100 000 подписа за референдума – каква прелест!", възкликват италиански медии



За цената на независимостта регионалният лидер на фракцията на "Северната лига" в местния парламент Федерико Канер, обясни че тя е 117 милиарда евро, или по 24 000 евро на всеки жител на Венето. Сметката е на база, че общият държавен дълг на Италия се дели пропорционално между 20-те региона в страната съобразно населението и територията им. Според политика жителите на силно развития промишлен регион с множество туристически забележителности са готови на тази жертва и изплащането на този дълг може да стане за няколко години.



За изхода от референдума във Венето внимателно следят и в съседния регион Ломбардия, където също в близко време започва събиране на подписи за независимост и отделяне от Италии, напомня nr2.ru/italy/.

Същевременно за резултатите от референдумите в Крим и Венето с особено внимание ще следят в Шотландия и испанска Каталония. Там, на 18 септември в Шотландия и на 9 ноември в Каталония също ще се състоят референдуми за независимост.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

На 16 март не само Украйна, но и Италия може да се разцепи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди