изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:22 EEST
6 любопитни факта за света, които не знаете    
ЛюбопитноСветът е удивително място, което само чака да бъде изследвано и откривано от нас. Колкото и неща да знаете обаче, винаги има какво да ви изненада. Като следващите факти за държави.

Факт 1: Судан държи рекорда по брой пирамиди

Когато мислим за пирамиди, неизменно ни идват на ум тези в Египет: Абу Симбел и Гиза са много известни в цял свят с колосалните си геометрични гробници.

Судан е разположен на юг от Египет, до голяма степен на мястото на древна Нубия, която също като империята на египетските фараони била високо цивилизована. Докато в Египет пирамидите са около 110, северната територия на Судан включва 220 пирамиди, разделени на 4 големи некропола (Ел-Куру, Нури, Джебел Баркал и Мирое), които също са приемали царски тленни останки от преди повече от 10 века. Нубийските пирамиди са по-малки и по-островърхи от египетските си съседки, наклонът им е около 70°.

Факт 2: В Монголия живеят толкова коне, колкото и хора

Монголия е най-слабо населената държава в света – 1,9 души на квадратен километър, от които над 50% са номади или полуномади и се придвижват най-често на коне.

Монголия се състои главно от безкрайни степи, белязани тук-там от семейни юрти. А навън винаги има коне, които на полусвободни стада пресичат потоците или се разхождат по склоновете на хълмовете. Основната дейност в Монголия е животновъдството (крави, якове, кози и коне). Последните се отглеждат заради пътуванията, кожата си и кобилешкото мляко. От 5-годишна възраст монголчетата започват да се учат да яздят, за да станат един ден отлични ездачи като Чингиз хан.

Факт 3: Филаделфия е била първата столица на САЩ... последвана от Ню Йорк

Не само Вашингтон, окръг Колумбия, е изпълнявал престижната роля на столица на САЩ: седалището на законодателната власт се е помещавало в 8 различни сгради по време на Американската война за независимост и в началото на Републиката.

Филаделфия станала първата столица на САЩ, когато през 1781 г. британците, превзели града през 1777 г. в квартал Джърмънтаун, съставили там конституция, уреждаща институциите на новата държава. Но Континенталният конгрес се установил в Ню Йорк с цел да предпази града от французите през 1785 г. преди да се върне във Филаделфия през 1790 г. и да напише първите 10 поправки в американската конституция. Филаделфия останала временна столица в продължение на 10 години и загубила статута си на столица на държавата през 1799 г. в полза на Вашингтон, окръг Колумбия.

Факт 4: Най-краткият бизнес полет в света... трае малко повече от минута

Между островите Уестрей и Папа Уестрей, Шотландия компанията Loganair предлага светкавичен полет над Северно море.

Така в архипелага Оркни шотландската авиокомпания осъществява най-краткия полет в света, отбелязан в рекордите на Гинес (точно 1 минута и 20 секунди) на 2 километра разстояние.

Този малък двумоторен самолет с 10 места се казва Britten Norman Islander и свързва островите всяка седмица два пъти на ден от много късите си писти.

Факт 5: Пълното име на Лос Анджелис е... ... El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciúncula

Всеки знае, че на испански Los Angeles значи „ангелите”, но на малцина е известно пълното му име, което се състои от 12 думи! Означава „Селото на Дева Мария на Ангелите от Порсиункула” и произлиза от малкото село, което по-късно ще стане център на Ел Ей.

Името е дадено от испанците, първи завоювали тази територия през 1769 г., и е взето от името на религиозния празник, честван предишния ден.

Факт 6: Канарските острови са кръстени на... кучета, а не на птици

През античността първите откриватели на основния канарски остров измислили името Canariae Insula (Канарски острови) заради една негова особеност – едрите диви кучета. Всъщност латинската дума за куче е „canis”.

А около 1400 г. испанските завоеватели, когато се завръщали, пренесли от острова първите екземпляри от местните птици, наречени „канарчета” на името на земята, от която произхождат. http://www.peika.bg

 


Сходни връзки

6 любопитни факта за света, които не знаете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди