изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:23 EEST
Барета плати с живота си бездействието на МВР    
Коментари

Командосът от Специализирания отряд за борба с тероризма ( СОБТ) Емил Шарков загина при опит да задържи въоръжен и опасен луд, барикадирал се в къщата си в Лясковец на крачки от местното училище. До кризата, при която безработният Петко Петков гърмеше с пушка за едър дивеч от прозореца и държеше за заложници майка си и съседи, се стигна след 4-годишно бездействие на МВР.



Първият сигнал, че бивш служител на БДЖ трупа арсенал в дома си и люто се заканва от терасата на минаващите ученици и учители, е подаден в местното РПУ още през 2010 г., съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Четири години оттогава полицаите от местното РПУ и ръководителите им от ОДМВР-Велико Търново не предприемат нищо, освен да го наобикалят с патрулки, колкото да не е без хич.

Петков - с цял незаконен арсенал

Побеснелият 53-годишен мъж е ловец от години и притежава законно 4 оръжия. Срокът на разрешителните му изтекъл през 2012 г., но ченгетата от КОС ("Контрол на общоопасните средства") не полагат други усилия, освен формално да му пратят една покана да сдаде пушкалата. А когато все пак е подготвена операция на СОБТ за обезоръжаването му, главният секретар на МВР Калин Георгиев я спира. Така е по-лесно - защо да поемаш риск да задействаш тежковъоръжените терористи заради нещо, което става в глухата провинция и за което дори не е имало скандален репортаж по телевизията?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Загиналият пазел с щитове колегите си 

Разплата за бездействието  

Убиецът се заяждал и пишел жалби срещу всички и всичко 

Експерти след трагедията: Няма здравна система, психоболните стават все по-опасни 

 

Едно е сигурно - ако не беше нищоправенето преди 2 години, нямаше да се стигне до вчерашната неуспешна операция. Дали и кой от отговорните за нея е спал, ще разберем при предстоящото разследване. Засега се съобщава, че антитерористите са действали по правилата, по две инструкции и по план. След призив "Полиция! Предай се!" Петко стрелял по тях. Един куршум улучил Шарков в щита, а следващия - в главата.

Години преди това директорът на училището Николай Кожухаров и други пишат жалби до всички институции. Задейства се само прокуратурата (виж по-долу хронологията на събитията).

Но нейните постановления, както и последвалите ги съдебни решения остават на хартия. Защото по закон служителите на МВР трябва да ги приведат в действие, а те не го правят.

За тях се оказва непосилна дори задачата да заведат един болен човек в съдебната зала или в лечебно заведение. Камо ли да им дойде наум например да влязат в дома му, докато той е на пазар и да изнесат пушкалата оттам.

Дистанцирани институции

В кметството през цялото време се държат така, сякаш ставащото не се отнася за тях. Репортерка от БНТ съобщи вчера, че от нея научили за проблема на общинското им училище - нищо че носят отговорност за неговата сигурност.

И в здравното министерство са дистанцирани - както от този случай, така и от десетките други, при които безконтролни и нелекувани психоболни убиват и изнасилват. Национален регистър за страдащите от душевни заболявания в България няма. Защо да има, след като чиновниците от всички ведомства и без туй безгрижно си вземат заплатите.

Прокуратурата: Стрелецът трябвало да е задържан още през 2012 г.

Кървавата развръзка в Лясковец вчера е могла да бъде избегната, ако планирана още през 2012 г. операция по задържането и обезвреждането на буйния луд  не е била отменена по разпореждане на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев. Това става ясно от съобщение на прокуратурата от вчера.

Обвинителите са описали  подробно хронологията на събитията и действията на властите, последвали жалбите на различни хора срещу  Петко Петков.

Оказва се, че прокурорите са  започват да работят  по случая още преди две години.  На 10 февруари 2012 г. Районната прокуратура в Горна Оряховица е поискала от съда Петков да бъде задължително настанен в лечебно заведение. Направила го на основание  на член 155 от Закона за здравето, който предвижда мерки, когато поради заболяване някой  може да извърши престъпление, опасно за него и околните. Искането на обвинителите е мотивирано с постъпили жалби от самия Петков срещу негови съседи, при чиято проверка било установено, че жалбоподателят страда от психично заболяване и се нуждае от медицинска помощ.

В отговор съдът образува производство за настаняването на Петков в болница и постановява принудителното му довеждане. С цел  да бъде изправен на подсъдимата скамейка,  на 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на  СОБТ и Института по психология на МВР. По разпореждане на тогавашния главен секратар на МВР Калин Георгиев обаче операцията е била спряна. Какви са били подбудите на главния професионалист на вътрешното ведомство тогава,  остава загадка. Вчера той не вдигна телефона си на репортерите на "Труд".

В крайна сметка  Петков не стъпва в съдебната зала и след два неуспешни опита да бъде доведен, на 30 март 2012 г. съдът прекратява производството.

Година и половина по-късно, на 16 октомври 2013 г., Районната прокуратура в Горна Оряховица образува разследване срещу страшилището на Лясковец  за незаконни оръжия. Обвинителите установили, че от 18 юни 2012 г. той държал в дома си в ловен автомат, пушка и две ловни карабини без разрешително. Оказало се, че по-рано  Петков  имал разрешение от КОС да носи ловно оръжие, но срокът му изтекъл на 17 юни 2012 г. След тази дата разрешителното не било подновено, но  Петков е отказал да предаде оръжията в МВР. Какво се е случвало с това разследване в продължение на шест месеца тепърва ще се изяснява. 

На 13 март 2014 г. в горнооряховската районната прокуратура  постъпва сигнал от директора на СОУ "М.Райкович"  м Лясковец Николай Кожухаров. В него той сочи, че Петков сипе закани за саморазправа с учениците и с него самия. Кожухаров уточнява, че дворът на училището граничи с имота на Петков, който заплашва с думите "Аз съм ловец от 10 години".  В отговор прокуратурата иска разрешение от Районния съд  да претърси дома на безработния и да изземе оръжията и го получава още същия ден.  Случаят е докладван на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Тъй като е установено, че Петков е емоционално нестабилен, с враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения, че отправя заплахи и държи оръжия, обвинителите оценили високата степен на риск и необходимостта от провеждане на спешни действия, се казва в техното съобщение. В помощ на полицаите в Горна Оряховица по разпореждане на ръководството на МВР  се отзовават и екипи на СОБТ.

Вчера, когато се пристъпва към претърсване в дома на Петков обаче, той открива огън по полицаите, при което  убива един от тях  и ранява трима други, обобщават в официалното си от ВКП.  Веднага след това Окръжната прокуратура във Велико Търново образува досъдебно производство срещу Петков за убийство на служител на МВР при изпълнение на службата му.  Започват  "интензивни следствени действия",  разпитват  се свидетели и се назначават  експертизи.

Извършителят е задържан, а делото - взето на спецнадзор от ВКП, заключават от държавното обвинение.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Барета плати с живота си бездействието на МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди