изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:21 EEST
Главният прокурор се заема със случая на изчезналата Деси    
Ред и сигурност „ШОУ” единствен научи в аванс, че главният прокурор Сотир Цацаров е поканил в кабинета си адвокатите на майката на изчезналата през 2002-ра Десислава Богомилова Севделинова от Видин, след като защитниците Пламен Димитров и Яничка Методиева са пуснали до него жалба от името на Анджела Маринова. В нея те посочват, че са събрани множество факти и доказателства, въз основа на които може да се счита, че обвиняем за извършеното престъпление е Божидар Цеков Пеков - син на бивша съдийка от Видин.

Според адвокатите на почерненото семейство се цели погасяване по давност. През годините назад във времето Пеков е бил с мярка за неотклонение задържане под стража, впоследствие изменена в домашен арест, парична гаранция и накрая - в подписка. Въпреки множеството събрани факти и доказателства, че Божидар Пеков е бил с Десислава Богомилова същата вечер, когато тя изчезва и откогато е в неизвестност; че в него са намерени нейни и на майка й Анджела златни накити, които той се опитал да продаде в заложна къща, срещу Пеков няма внесен обвинителен акт от страна на прокуратурата и той се разхожда свободно. „Вече повече от 12 години, вместо да се събират доказателства, които са вече и достатъчно безспорни за внасяне на обвинителен акт, извършеното престъпление остава ненаказано.

Цели се погасяване по давност на наказателната отговорност

Моля да разпоредите внасяне на обвинителен акт в съда срещу Божидар Цеков Пеков”, завършва молбата си до главпрокурора Анджела Методиева.

Деси е в неизвестност от 22 юли 2002 г. – деня, в който е трябвало да пътува при майка си в Германия. Нейни приятели продължават да тръбят през Фейсбук със страницата „Търсим истината за Деси”. В делото се открива свидетелско показание на нейна приятелка, която разказва за телефонен разговор с неизвестен мъж, който й казал, че Деси е жива и се намира на място, което изразил с идиомите „куче” и „вода”.

Самият Божидар Пеков продължава да твърди, че не знае къде е Деси, че тя не му била „сериозната приятелка” – имал друга. Майка му - бивша съдийка във Видин, според назначените следовател Андрей Цветанов от НСлС и криминалистът Красимир Асенов е лъжесвидетелствала относно часа, в който се е прибрал в дома си във въпросната нощ Божидар. По-късно Пекова се измъква, че „било минало време и вече не си спомняла много добре подробности”.

Очевидно майката на Божидар го прикрива

коментират местни.

„Когато дъщеря ми изчезна, неговата майка Мира Пекова беше практикуващ адвокат във Видин, но всички знаеха, че е бивш окръжен съдия и има много връзки. Заради това от самото начало по случая на Деси не работеше никой”, убедена е майката на момичето. Каква е хронологията на събитията: Два дни преди изчезването й на 20 юли Деси си казва довиждане със съучениците – смята да пътува с автобус при майка си Анджела в Германия. Звъни на братовчед си Иво по телефона – плануват да пътуват заедно. Уговорката им е да се видят на следващия ден, но това така и не става, защото същата вечер Деси изчезва. Във въпросната вечер момичето си уговаря среща с Божидар Пеков, с когото има връзка от известно време, без тя да знае, че той поддържа интимни отношения и с друго момиче. Амбициозната майка на Божидар не харесвала Деси, защото, по нейните критерии, не била от „сой”, за разлика от другото момиче. Освен това родителката имала амбициите синът й да следва право. Твърде смела амбиция, като се има предвид справката по делото, от която става ясно, че Божидар е с криминално досие, в което се откриват думички като...

грабеж и наркотици

Според съученички на Деси Дари Усмивката „вероятно е и наркозависим”. „Веднъж посегна да я удари, след което й се извини и обеща, че това нямало да се повтори никога”, разказва една от близките на Деси. Според нея неадекватното му поведение й „миришело” на употреба на дрога. Освен това Божидар често искал пари на заем.

В деня, в който Деси се уговаря за среща с него, той взима пари от другата си приятелка. Любопитен момент е, че когато тя го пита кога ще й ги върне, той отговаря: „Тази вечер имам среща, веднага след това ще ти се обадя и ще ти ги донеса!”. Очевидно е кроял планове да се сдобие с пари при срещата си с Деси. Това се потвърждава от по-късните показания на второто момиче, в които то признава, че Божидар й е върнал парите. „Не ми каза откъде ги е взел, само ми стана странно, че е успял да намери за кратко толкова голяма сума”, пише в показанията си девойката.

В Божидар са открити и златните накити на Деси. Известно е, че часове преди да се срещне с него за последно, тя ги взима от дядо си и баба си. Такава е била заръката на майка й Анджела – да вземе семейните накити и да ги донесе в Германия, за да се подпомогнат финансово.

Пред следователите Божидар твърди, че срещата му с Деси била протекла като „нормално сбогуване”. Бил си тръгнал към 12 вечерта, около 2 през нощта й бил звъннал, но телефонът не отговарял – решил, че е заспала.

Фактите говорят друго

Проверка на разпечатките от мобилните телефони на Деси и на Божидар показва, че онази нощ те са били в обсега на една и съща клетка в центъра на Видин. Последното изходящо обаждане на момичето е било в 3,31 ч към братовчед й Иво, но батерията на телефона му била паднала и той не отговорил. В периметъра на същата клетка в 4,20 ч е засечено обаждане и от телефона на Божидар. На другия ден, като не открива Деси, братовчед й, който също е трябвало да пътува, отива в апартамента на момичето. Там намира нейния багаж, но не и своя сак. Това събужда недоумение у него. Обажда се в полицията, че не разбира какво се е случило с братовчедка му – трябвало е да пътуват заедно. Притеснена звъни от чужбина и майката на Деси, иска да тръгне към България. Полицията във Видин обявява момичето за изчезнало едва след два дни. През това време много от уликите са заличени. Божидар е арестуван по информация, че се опитва да продаде златни накити в заложна къща. Установява се, че това са семейните бижута на Деси. В заложната къща е открит и мобилният й телефон. На разпита Божидар твърди, че самата Деси му ги била дала с молба да ги заложи, за да имала повече пари, преди да замине...

Въпреки съмнителните обяснения Божидар Пеков е пуснат на свобода с определение на Видинския окръжен съд. Никой от разследващите не взима под въпрос факта, че точно там доскоро е работила майка му... Прокуратурата във Видин отказва да образува досъдебно производство с мотив, че липсвали улики за извършено престъпление. Едва 2 години по-късно случаят е прехвърлен към Национална следствена служба, но и там делото се води срещу неизвестен извършител. Божидар е привлечен като заподозрян едва през 2010 г., когато майката на Деси се среща с вътрешния министър Цветан Цветанов и го моли за помощ. Той лично се разпорежда делото да бъде възобновено.

Божидар продължава да твърди, че е невинен, но упорито отказва да се подложи на детектор на лъжата, което разследващите му предлагат многократно. "Искам Божидар Пеков и майка му Мира Пекова да започнат да се притесняват, както аз се притеснявам и живея в кошмар 12 години!”, казва майката на Деси - Анджела. Тя остава вдовица, когато съпругът й загива в катастрофа, а дъщеричката й е едва 5-годишна.

„Не е нормално един случай да се разследва цели 12 години!”, казаха пред наш репортер адвокатите Пламен Димитров и Яничка Методиева.


Емилия КЪНЧЕВА
http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Главният прокурор се заема със случая на изчезналата Деси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди