изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:07 EEST
Кризата в Украйна блокира шансовете за по-евтин газ    
Икономика Готвените от ЕС санкции срещу Русия заради кризата с Украйна вече започнаха да носят негативи за България. Кризата в Украйна затруднява преговорите между София и Москва за евентуално намаляване на цената на природния газ, заяви пред Дарик радио министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

“За съжаление сегашната ситуация затруднява преговорите. И това е доста неприятно, защото имахме много големи очаквания за евентуално предоговаряне на тези договори”, посочи Стойнев. По думите му като член на ЕС България трябва да следва политиката на съюза. “Разбира се, бих желал и самата Европейска комисия да не мисли толкова за богатите държави, да не се поддава на емоциите, да има по-прагматични решения, така че всички държави членки равномерно да могат да понесат тежестта на евентуална криза”, добави Стойнев.

Възможността за нови преговори с Русия за понижаване на цената на газа се появи в края на миналата година, след като у нас стартира изграждането на българския участък от газопровода “Южен поток”. Последно България договори намаление на цената на газа с 20% от 1 януари 2013 г., но според Стойнев реално понижението е било доста по-малко.

900 млн. лв. месечно биха били загубите от спиране на доставките на газ от Русия заради кризата, а загубите за цялата ни икономика - около 2 млрд. лв. на месец, изчисли още министърът.

По думите му обаче сигнали за подобна стъпка от страна на Русия към момента няма.
Всеки момент предстои подписването на споразумение с Турция за уточняване на параметрите на бъдещата газова връзка между двете страни. Според Стойнев е реалистично тя да започне да функционира през 2016 г.

Тази година ще започнат и реални действия по изграждането на връзката с Гърция, през която България може да внася газ от Катар.

"Ако ЕС реши да наложи санкции във визовия режим, това неминуемо ще се отрази доста негативно върху българската туристическа индустрия, тъй като ние ще изгубим приблизително около 400 млн. евро", посочи още Стойнев. Туристите от Русия, посетили през миналата година страната ни, са приблизително 700 000. От Украйна са около 200 000.

http://www.trud.bg

СТАНЕТЕ ПРИЯТЕЛ В "ДОБРУДЖАНЦИ"

 


Сходни връзки

Кризата в Украйна блокира шансовете за по-евтин газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди