изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:09 EEST
Приднестровска република в Молдова поиска да се присъедини към Русия    
По света След украинската автономна република Крим в понеделник и т.нар. Приднестровска република в Молдова поиска да се присъедини към Русия и предложи да се разширят основанията за приемане на нови територии.

Обръщението, с което разполага московският в. "Ведомости", е от името на председателя на парламента на непризнатата от никого република Михаил Бурла. То е адресирано до председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин и с него се моли да се преразгледа руското законодателство, така че да може Приднестровието да влезе в Русия.

Писмото е резултат от предложението за промяна на руски закон, така че процедурата да не изисква съгласието на страната, от която се прехвърля определена територия чрез международен договор. Текстът бе внесен от депутатите от партия "Справедлива Русия", но те го оттеглиха в понеделник, защото включването на Крим във федерацията вече може да стане по сега действащия закон, понеже Русия призна украинския полуостров за независима държава.

За Приднестровието обаче не вършат работа нито сегашният закон - докато тази територия не е призната от Москва за независима държава, той изисква да има референдум по молдовските закони, но непризнатата република си има свои закони. Няма и молдовски власти, които биха могли да се обърнат с молба към Москва. Проектът на "Справедлива Русия"  също не съдържа решение, тъй като предлага опростено приемане в случай на неефективна или незаконна власт в столицата или действащи в Приднестровието органи на централната власт, които да се обърнат с молба към Москва.



Бурла припомня, че руски говорещите жители на територията по източния бряг на река Днестър са провели референдум за присъединяване към Русия. През 2006 г. на него с "да" са отговорили 97.2% от имащите право на глас (в Крим предварителните данни сочат избирателна активност от 96.77%).

На първо четене е приет конституционен закон за признаване действието на руските закони върху части от Приднестровието.

За държавен език е признат руският, а в Приднестровието живеят около 200 000 етнически руснаци.  http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Приднестровска република в Молдова поиска да се присъедини към Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди