изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:55 EEST
Сръбският наркобос № 1 изпрал четири милиарда долара    
По света Сръбският наркобос Дарко Шарич е изпрал най-малко четири милиарда долара в Сърбия, предаде сръбското радио b92. Според радиото „бизнеса” на Шарич годишно му носи печалба от около един милиард.

„Въпреки че в този момент вниманието на обществеността е насочено към ареста на Шарич, много скоро цел на интереса ще бъдат имената на представители на институции и политици от 2000 г. насам, които ще бъдат „потопени” в скандала, в случай, че балканският наркобос реши да сподели детайли за своите бизнес сделки в Сърбия”, посочва радиото.

Ето кои са българските връзки на арестувания наркобос Шарич

Дарко Шарич, който бе арестуван в Латинска Америка и след това екстрадиран в Белград, е работел непрекъснато с български партньори. През последните няколко месеца е бил и в конфликт с руски конкуренти от бизнеса с дрога, това сочат данните от разследването на сръбските служби, цитирани от медии в Белград.От години Дарко Шарич е обявен от тях за „мозъка на мафията” на Балканите. Черногорецът е изключително комбинативен, описват го полицейски разработки. Той „пере пари” с размах, който надминава мащаба и на най-усърдните ”бели якички” на организираната престъпност, коментира бивш шеф на антимафиотите в Белград, цитиран от сръбските медии.

Дясна ръка на Шарич по каналите с пари е Зоран Чопич, който пък нееднократно е засичан да се среща и с български контрабандисти. Но тази „цигарена линия” в момента не се развива с предишните темпове заради проблемите около черногорския бос Станко Суботич-Цане и конфликта му с руски топиграчи, сочат още разработките.

Сръбско-черногорската мафия доскоро беше център за преразпределяне на кокаина за Западна Европа и заедно с това въртеше комбини с хероина от Афганистан през Турция, България, Македония и Сърбия за Холандия и Германия, сочат още разработки от Белград. Според тях по тази линия Дарко Шарич е играл със Сафет Калич и Мерсудин Калич, но е делил каналите едновременно с хора на Лука Бойович и Йоца Амстердам.

През последните няколко години повечето канали през България са контролирани от клана на братя Бечирагич. Сатко Бечирагич е държал връзките с българските босове, сочат международните полицейски разработки. Отчитал се е на хората на бившия шеф на военното разузнаване в остатъчна Югославия, легендарна фигура като Аца Томич. Срещите с българските босове са ставали на територията на Македония. Част от схемата на Бойович и Шарич е минавала и през братя Музич, които пък са наблюдавани непрекъснато от американската агенция за борба с наркотиците DEA.
Акцията по залавянето е била ръководена лично от министрите на правосъдието на Сърбия и Черна гора – Никола Селакович и Душко Маркович.

Специализираната прокуратура в Белград потвърди за ареста и съобщи, че се очаква Шарич да бъде доведен за разпознаване и разпит.

На 24 март наркотрафикантът трябва да се яви пред Специализирания съд в Белград. Тогава е следващото заседание на процеса срещу ръководената от него престъпна група. Той и групата му са обвинени в трафика на три тона кокаин от Латинска Америка в Европа през 2008 и 2009 г.

43-годишният Шарич бе неизвестен за обществото до януари 2010 г., когато властите в Белград пуснаха международна заповед за арест.

Шарич бе определен тогава от сръбските разследващи органи "като основния наркотрафикант на Балканите".

В същото време започна и спецакцията по задържането му с кодовото наименование "Балканският боец".

Тогава стана ясно, че Шарич притежава недвижими имоти за милиони евро в Сърбия и родната му Черна гора, припомня сръбската държавна телевизия.

Три месеца преди старта на операцията "Балкански боец" сръбската спецслужба БИА, заедно с американската служба за борба с наркотрафика ДЕА арестуваха в Уругвай двама от най-близките сътрудници на Шарич. При акцията бяха задържани и над два тона кокаин.

Преди няколко дни в сръбската преса се появи информация, че Шарич се укрива в Латинска Америка със сменена самоличност и външност, която е променил с няколко пластични операции.

http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Сръбският наркобос № 1 изпрал четири милиарда долара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди