изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:00 EEST
ТУРИЗМЪТ И ЗЕМЕДЕЛИЕТО СА ПОТЕНЦИАЛ ЗА ТУРСКО-БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ    
Новини

На първо посещение в Добрич бес генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол. Той проведе среща с областния управител Недко Марчев, а по-късно се срещна с кмета на Добрич Детелина Николова и председателя на Общинския съвет Ангел Табаков.


PN 026-14 19.03.2014 ДОБРИЧ: На първо посещение в Добрич бес генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол. Той проведе среща с областния управител Недко Марчев, а по-късно се срещна с кмета на Добрич Детелина Николова и председателя на Общинския съвет Ангел Табаков.



По време на срещата кметът акцентира и върху сътрудничеството на общината с турски общини в образователната сфера с цел да се задълбочат отношенията между двете страни. Николова увери госта, че общината ще продължи да работи усилено за утвърждаване на тези контакти и обмен на добри практики. Тя представи и инвестициите в общината в рамките на обувната промишленост, дървообработването. Община Добрич разполага с терен от 424 декара с постройките върху него, който бе предоставен от Министерството на отбраната след закриване на военните поделения в града. Предвижда се на този терен да бъде изградена бизнес – зона. На юг и запад тя граничи с бизнес зона "Запад", а на север - с жилищен район. В нея се намират 51 сгради, строени в различно време, които могат да бъдат използвани и сега. Има водопровод, канализация, телекомуникации, минава газопровод. Общината иска тази територия да бъде превърната в нова, модерна промишлена зона, като настани в нея работещи фирми. Кметът допълни, че желанието е да се построят жилищни площи за гостуващи специалисти, лектори или гости, както и спортен комплекс за отдих на работещите. В хода на разговорите турският консул информира, че амбициите на турската страна са да се разширяват търговско – икономическите контакти между двете страни за развитието на региона. Ниязи Еврен Акйол отправи покана към Община Добрич за участие в турско-български бизнес – форум в Бургас с  предприемачи от региона.      

Преди срещата си с кмета Детелина Николова дипломатът отговори и на въпроси на журналисти:

-      Г-н Акйол, има ли потенциал за турски инвестиции в региона на Добруджа и въобще – в България? На какво ниво са икономическите отношения към момента?

-      Според нас, между нашите две страни има един много важен потенциал в тази насока. Знаете, че в две съседни области – Шумен и Търговище, има две много големи турски инвестиции. Българското и турско правителство работят съвместно за увеличаване на тези инвестиции. В същото време, интересът от турски бизнесмени за такива инвестиции напоследък много нарасна.

-      Има ли интерес за друга такава крупна инвестиция?

-      В момента няма такава голяма инвестиция, която вече да е набелязана, но се работи, за да се получи. В Шумен беше създадена нова българо-турска търговско-промишлена палата за Североизточна България. Тя има подкрепата на всички областни управи от региона. Както и от търговски палати в Турция. Ние искаме да увеличим контактите между самите бизнесмени. Палатата работи от ноември 2013 година.

-      Има ли потенциал в нашия регион?

-      Считаме, че специално в земеделието и туризма съществува потенциал. За повече туристи от Турция за този регион, който като област е красив. Има потенциал и за сътрудничество между институтите по земеделие. Евентуално смятаме, че са възможни инвестиции и в земеделието.

-      Как ще коментирате ситуацията с Крим? Турция притеснена ли е?

-      Разбира се, ние бихме желали регионът около нас да бъде стабилен. Положението сега там е притеснително. Но, продължават консултациите на правителствено ниво в тази насока. Считаме, че межуднародната общност трябва да действа съвместно по този въпрос.

 


Сходни връзки

ТУРИЗМЪТ И ЗЕМЕДЕЛИЕТО СА ПОТЕНЦИАЛ ЗА ТУРСКО-БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди