изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:03 EET
КПТУ „ПОДСЛОН“ СЕ РАЗВИВА ВСЕ ПО-УСПЕШНО    
Интервюта Васил Вълканов - председател на КПТУ Подслон в с. Подслон, пред НДТ в навечерието на пролетната кампания

-      Г-н Вълканов, КПТУ „Подслон“ е една от награждаваните на различни форуми земеделски кооперации, включително бе обявена и за земеделска кооперация на годината. Как се развива тя през последните години?

-      През годините КПТУ „Подслон“ – с. Подслон, се развива все по-добре. Не сме имали загуби. Дори приключихме 2013 година с печалба 20 000 лева. През 2012 г. също приключихме с положителен финансов резултат. Не може да се каже, че кооперацията е в застой. Развива се, въпреки проблеми, които има за земеделието ни, каквото е засушаването през последните години.

-      В тази връзка, бихте ли посочил какви добиви получи кооперацията през миналата стопанска година?

-      За стопанската 2012/2013 година получихме добиви до 800 кг/дка от царевица, над 500 кг/дка от пшеницата и 230-240 кг/дка от слънчогледа. Продукцията беше прибрана навреме. Успяхме да я реализираме на пазара. Изплатихме рентите, които при нас се изплащат до края на годината. Няма член-кооператор, който не си е получил рентата.

-      Каква беше рентата, която КПТУ „Подслон“ даде през миналата година?

-      Рентата миналата година беше 70 лева на декар. Очертава се през тази година да бъде малко по-голяма, защото на Общо събрание на кооперацията предстои дяловият капитал да бъде осъвременен. Заели сме се сериозно да направим това, което ще е от полза за нашите член-кооператори.

-      На какво залагате тази година като култури?

-      И през тази година залагаме на царевица, тъй като закупихме нови приспособления за комбайна. Това е много важно, тъй като досега ние не можехме да прибираме царевицата. Имаме 1000 декара с пшеница, около 520-530 декара с царевица и 250-270 декара със слънчоглед. 

-      Навреме ли успяхте да засеете през есента? Какво е към момента развитието на пшеницата?

-      Засяхме в оптималния срок. Имахме малко закъснение, тъй като трябва първо да се прибере царевицата. Но, успяхме да засеем. Тази година пшеницата е наторена, извършено е и листно подхранване. Посевите с пшеница се развиват много добре.

-      Започнахте ли подготовка за пролетната сеитба?

-      От тази седмица започнахме подготовка. През есента подготвихме техниката и тя вече е на полето. Сега се извършва първата подготовка, след това площите ще бъдат наторени, след което ще има втора подготовка, и тогава ще започнем сеитбата. За да започнем да сеем, температурата на почвата трябва да е до 8 градуса. Ще започнем първо със сеитбата на царевицата. Тази година сме заложили на семена Декалб. Дори имаме обещание да направим опитни полета.

-      Колко души работят в кооперацията?

-      Четири човека – председател,който е за всичко – снабдител, домакин, и трима механизатори, които целогодишно са на работа. Редовно си получават заплатите. Навреме подготвиха техниката и вече са на полето.

-      Пожелавам Ви успешна година и богата реколта!

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

КПТУ „ПОДСЛОН“ СЕ РАЗВИВА ВСЕ ПО-УСПЕШНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди