изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:01 EEST
РАЗПРЕДЕЛИХА СУБСИДИИТЕ ЗА ЧИТАЛИЩАТА В ТЕРВЕЛСКО    
КултураКомисия, в която участваха секретарите на читалищата и директорите на дирекции „Финанси и местни приходи“ и „Образование, култура, младежки дейности и ритуали“ в община Тервел, разпредели субсидията за дейност „Читалища“. През 2014 година Законът за държавния бюджет предвижда стандарт за издръжка от 6 400 лв. на всеки работещ в читалище. Всички читалища стопанисват земеделски земи, приходите от които се ползват за издръжка на културните звена.

В община Тервел щатната численост на 13-те читалища е 29 работни места. Читалищата в селата Безмер, Божан, Зърнево, Кочмар, Орляк, Поп Груево, Честименско, Кладенци получават финансиране за по един работещ в тях библиотекар, който отговаря и за организационната работа, а тези в селата Жегларци, Коларци, Нова Камена и Каблешково ползват по 1,5 щатни броя персонал. За читалището в Тервел субсидираната численост е за 15 души. То обслужва счетоводството на всички читалища в селата и оказва методическа помощ.
13-те общински читалища са партньори на община Тервел при реализирането на местните политики в сферата на културата, самодейността, съхранението на културната идентичност на общностите и дейностите, адресирани към младите хора. През 2013 г. едно от читалищата - това в село Зърнево, получи нова сграда. Читалището в Тервел пък се сдоби с техника за озвучаване и осветяване, както и с няколко комплекта нови носии за малки и големи самодейци.
През 2014 година отново ще се работи за подобряване на материалната база на читалищата - ще се санира сградата на тервелското, а така също и ще се довърши дворът на читалището в село Зърнево. Ще се ремонтира основно покривната конструкция на читалището в село Коларци. НДТ
   


 


Сходни връзки

РАЗПРЕДЕЛИХА СУБСИДИИТЕ ЗА ЧИТАЛИЩАТА В ТЕРВЕЛСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди