изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:22 EEST
Становище и предложения на Консултативния съвет за национална сигурност относно рисковете пред България, свързани с развитието н    
Новини

Становище и предложения на Консултативния съвет за национална сигурност относно рисковете пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна



Консултативният съвет за национална сигурност обсъди развитието на кризата в Украйна и произтичащите от нея рискове за България. Република България действа като член на Европейския съюз и НАТО, като отчита националния си интерес. България работи за това Съюзът да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна.

Република България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Автономна република Крим е в нарушение на международното право и Конституцията на Украйна и Република България не признава резултатите от него. Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност призовават всички страни, които имат участие в настоящата криза, да преустановят всякакви провокации и да се въздържат от нарушение на международното право. Изпращането на мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Украйна е важна стъпка за гарантиране на мирното разрешаване на конфликта и защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна от страна на международната общност. България подкрепя подписването на политическата част на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, както и подписването на икономическата част след провеждането на свободни и демократични избори за президент.

Консултативният съвет за национална сигурност настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, в т. ч. и на лицата, принадлежащи към различните етнорелигиозни общности, сред които е и близо 300-хилядната българска общност. Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание и икономическата, и енергийна сигурност на страната.

Консултативният съвет за национална сигурност счита, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряване изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни и разработването на газовите находища в Черноморския шелф във възможно най-кратки срокове са безалтернативен национален приоритет.

С оглед на развитието на обстановката в Украйна, Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

Първо, Съветът за сигурност към Министерския съвет и Националният щаб за мониторинг на обстановката в Украйна да следят и анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и своевременно да предприемат необходимите мерки за противодействие.

Второ, изпълнителната власт да предприема действия за недопускане нарушаването на енергийните доставки, да ускори работата по изграждането на интерконекторните връзки и да осигури необходимия резерв, което да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза.

Трето, българските институции да поддържат активен диалог с българските общности в Украйна и да им оказват необходимото съдействие.

Четвърто, като подкрепя досегашните усилия на българското правителство, Консултативният съвет за национална сигурност препоръчва на Министерски съвет при последващите дискусии, в рамките на Европейския съюз, да аргументира българската позиция, отчитайки всички рискове за България, включително и икономическите, свързани с развитието на кризата.

Искам още веднъж да благодаря на всички членове на Консултативния съвет за национална сигурност за анализите, за конкретните становища и за постигнатото широко съгласие, както казах, с изключение на политическа партия „Атака“.
http://www.president.bg

НОВА АНКЕТА НА НДТ И ndtnews.hopto.org ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ НА 25.05.2014
 


Сходни връзки

Становище и предложения на Консултативния съвет за национална сигурност относно рисковете пред България, свързани с развитието н | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди