изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:51 EEST
Г7 изключи Русия от клуба на икономическите сили (ОБЗОР)    
По света Лидерите на държавите от Г7 решиха да изключат Русия от следващата среща на най-богатите държави, като наказание за присъединяването на Крим, съобщи Херман Ван Ромпой.

На извънредна среща, свикана от президента на САЩ Барак Обама в Хага, лидерите се договориха да не участват в планираната за юни среща на Г8 в Сочи и вместо това да се срещат без Русия в Брюксел, съобщи Ван Ромпой в „Туитър”.
Групата на водещите икономически сили в света Г7 съобщи, че са готови да наложат санкции срещу Русия, ако Москва не понижи нивото на кризата в Украйна, която доведе до разстройване на отношенията.
„Ние оставаме готови да усилим действията, включително да координираме санкции по сектори, което ще има изключително значим ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията”, се казва в изявление на Г7.
Лидерите от Г7 препоръчаха на своите външни министри да отменят срещата в Москва през април, според комюникето след срещата в Хага.
„Ние препоръчваме на нашите министри на външните работи да не присъстват на априлската среща в Москва”, пише в документа.
Освен това лидерите на страните от Г7 смятат за „стъпка в правилната посока” подкрепата на Русия за мисията на ОССЕ в Украйна и призовават всички страни да й предоставят безопасен достъп на територията на страната.
„Подкрепата на Русия за мониторинговата мисия на ОССЕ е стъпка в правилната посока. Ние с нетърпение очакваме скорошно развитие на мисията, което да помогне за диалога, да намали натиска и да се нормализира ситуацията. Призоваваме всички страни да осигурят на членовете на мисията безопасен достъп до цялата територия на Украйна”, се казва в комюнике от срещата в Хага.
http://www.focus-news.net

БЕЛ. РЕД: Страните от Г8: са: САЩ, Канада, Великобритания, Япония, Франция, Германия и Италия . Осмата държава бе русия. Антипод на Г7 е ШОС - Шанхайската организация за сътрудничество, в която влизат:  Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. Общата територия на влизащите в ШОС страни е 30 млн. кв. км., което представлява 60% от територията на Евразия, а нейният цялостен демографски потенциал е една четвърт от населението на планетата. Наблюдатели в организацията са Индия, Иран, Монголия и Пакистан, партньори по диалага са Беларус и Шри Ланка.

Повече за ШОС можете да прочете на адрес: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

Повече за Г8 можете да прочетете на адрес: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93-8
 


Сходни връзки

Г7 изключи Русия от клуба на икономическите сили (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди