изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:26 EEST
МЮСЮЛМАНСКОТО ИЗПОВЕДАНИЕ ИСКА ДА СЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА СГРАДАТА НА ОУ „ХР. СМИРНЕНСКИ“    
Ред и сигурностСпряно е обжалването от Мюсюлманско изповедание – София на решението на Добричкия окръжен съд, с което бяха отхвърлени претенциите му срещу община Добрич относно сграда на ОУ „Христо Смирненски“, съобщиха от правния отдел на общината.

Причината е, че изповеданието обжалва определението на ДОС, с което е прекратено производството по предявяване на евентуален иск срещу държавата. Целта на този иск е, ако бъде отхвърлен на последна инстанция искът срещу общината,  той да бъде насочен срещу държавата.
Добричкият окръжен съд отхвърли претенциите на изповеданието към сградата на общинското училище. Със свое решение той е отхвърлил и евентуални претенции към държавата и сега този негов акт се обжалва от изповеданието. Докато решението по това обжалване не влезе в сила, Апелативният съд във Варна е прекратил обжалването на решението по делото срещу общината.
Припомняме, че през ноември миналата година Окръжният съд в Добрич отхвърли предявения от Мюсюлманското изповедание - гр. София, иск срещу община Добрич за право на собственост върху част от ОУ „Христо Смирненски”. Спорът е за сграда със застроена площ от 630 кв. м, както и на 1975 идеални части от терена, в който е построена, с площ 4 782 кв.м.
Религиозната институция предяви претенция на основание на Закона за вероизповеданията. С него са им дадени права да реституират имущество, отнето им в периода 1944 – 1989 г., ако докажат, че претендираната собственост е притежавана от техни структури, съществували до 1949 г. Окръжният съд обаче реши, че Мюсюлманско изповедание не е доказало съществуването на твърдяната от него Добричка мюсюлманска вероизповедна община в периода след Освобождението на България през 1878 г., както и наличието на правоприемство между тази вероизповедна община и него. Съдът не прие и представените като доказателства устави на вероизповеданието в годините и решение на Софийски градски съд.
Магистратите прецениха въз основа на събраните по делото доказателства, че турската общност е организирала вероучение и образование на родния език на своите членове, като е създала и поддържала частно турско училище като образователна институция, но не е придобила собствеността на сградата, в която е провеждан образователен процес.
Няма други предявени от вероизповеданието претенции към имоти на община Добрич.  НДТ
 


Сходни връзки

МЮСЮЛМАНСКОТО ИЗПОВЕДАНИЕ ИСКА ДА СЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА СГРАДАТА НА ОУ „ХР. СМИРНЕНСКИ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди