изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:17 EET
Time: Санкциите на Запада тласкат Путин към Изток    
КоментариВ днешния свят не е възможно да се изолира Русия: винаги ще се намери някой, който е готов да пренебрегне политиката и просто да прави бизнес, пише списание Time. В отговор на санкциите на Запада Русия може да преориентира експорта си на Изток, където икономиката няма нищо общо с правата на човека, а вместо дългове и рецесии е в ход бърз икономически ръст.

Струваше ни се, че западните държави могат да наложат на Русия сериозни санкции, които ще нанесат върху нея зловещ удар, пише Майкъл Шуман на страниците на списание Time. В края на краищата, Европейският съюз е главният търговски партньор на Русия и източник на инвестиции за нея. Но на Москва не й пука от тези санкции, смята журналистът.

Първо, самата Европа зависи от Русия така, както и Русия от Европа, и Путин прекрасно знае това, твърди Майкъл Шуман. Второ, Москва напълно може да се преориентира на Изток.

Самият Вашингтон се опитва да създаде своя азиатска ос, а защо Путин да не постъпи по същия начин, пише авторът на статията. Още повече, че Азия се развива с бързи темпове, а европейските пазари са затънали в дългове. Путин спокойно може да си намери партньори – и никой няма да му чете лекции за правата на човека.

Подобен обрат към Азия Путин предприе не веднага след кризата в Крим, а значително по-рано: още през 2012 г. The Wall Street Journal публикува негова статия, в която той говори за важността на този регион за Русия. Още през 1995 г., припомня журналистът, обемът на търговията между Русия и Китай, например, е 5.5 милиарда долара, а към 2012 г. обемът достига вече 88 милиарда. Освен това, Пекин и Москва създадоха съвместен инвестиционен фонд и работят върху развитието на инфраструктурни проекти около Транссибирската магистрала.

Без съмнение, отбелязва изданието, в момента Китай и неговите съседи трудно могат да заменят Европа за Русия. Защото около 80 % от нефта от Русия върви към Европа и само 18 % – в Азия. Но, според плановете на руското правителство, след 5-10 години превес ще има Изтока. При това Русия и Китай вече се договориха за засилване на сътрудничеството и търговията.

Планове има много, но реализацията им е достатъчно трудна, отбелязва авторът на статията. Русия отдавна мечтае да стане азиатска държава – още от XIX век. На експертите за сега не им е ясно следното: как Москва смята да преориентира експорта си от Европа към Азия и как Русия ще удовлетвори изискванията на Китай.

И все пак, завъртането на Русия към Изтока не може да не се отрази отрицателно за Европа и САЩ. Те трябва да отчетат факта, че в новия световен ред, където икономическата мощ е разсредоточена в няколоко центъра, да се изолира Русия просто така, няма как да се случи. „Винаги ще се намери някой още, който е готов да игнорира политиката и да се заеме с бизнес“, – пише Майкъл Шуман в Time.

http://worldtodaybg.com

Китай и Русия изместват САЩ и Германия от икономическия хоризонт през 2020 година

 


Сходни връзки

Time: Санкциите на Запада тласкат Путин към Изток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди