изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:16 EET
ПШЕНИЧНАТА РЕКОЛТА МОЖЕ ДА Е ПО-ДОБРА ОТ МИНАЛОГОДИШНАТА    
Интервюта В световен мащаб се очаква да бъде произведено рекордно количество зърно, коментира пред НДТ селекционерът проф. Николай Ценов

-      Проф. Ценов, има ли, според Вас, влияние кризата в Украйна върху пазара и, респективно, цените на пшеницата?

-      Според анализатори, няма причина политическата ситуация в Украйна да влияе нито на износа на пшеница, нито на цените. Противоречива е информацията за износ на зърно от Украйна. Трябва да се имат предвид две неща. В страната, все пак, има известен хаос, който крие опасност да се стигне до ситуация, която вече се е случвала в Украйна, а именно да се изнесе повече пшеница, отколкото трябва, след което да се наложи внос. От друга страна, считам, че политическата ситуация няма директно влияние върху пазара на пшеница, но може да има индиректно влияние. Смятам, че хората, които се занимават с бизнес в Украйна, си гледат работата, а с политика са ангажирани няколко хиляди души. Според мен, е спекулация, да се счита, че ситуацията в Украйна ще доведе до понижение на цените на пшеницата. Причината е в информацията, която дават агенциите, които анализират бъдещото производство. В Австралия и Аржентина реколтата от пшеница вече се прибира и тя е доста добра, очаква се производството там да е с 1-2 милиона тона повече от очакваното. В края на март жътвата там ще е приключила и картината вече се оформя.

-      Какви са прогнозите за световното производство на пшеница през тази година?

-      Очаква се  производството в световен мащаб да е над 700 милиона тона. Засега прогнозите са за 713 милиона тона, което се очертава да е абсолютен рекорд. Досега най-голямото реализирано производство на пшеница в света бе преди няколко години, когато бяха произведени 708 милиона тона зърно. При това обаче трябва да отчетем два факта. Състоянието на посевите в Европа, Русия и Украйна е в добро състояние, защото нямаше зима. Очаква се производството да е малко над миналогодишното. Състоянието на зърното в Европа е много добро, в което имах възможност лично да се убедя. Очакванията са производството в Индия да е с около 3 милиона тона повече в обичайното. Те произвеждат 88-89  милиона тона. Вероятно ще пристъпят към износ, а индийската пшеница се изнася на ниски цени, тъй като е с ниско качество. Макар да няма много информация за Китай, там също се очаква по-голяма реколта с около 1 милион тона. Информацията, която засега липсва, е за състоянието на посевите в САЩ и Канада, където имаше много проблеми със силни бури и ниски температури. Очаквам ситуацията там да стане ясно до 1-2 месеца. Трябва да се има предвид обаче, че с приближаването на времето за жътва, прогнозите започват да падат, а накрая обикновено се получава разминаване между прогнозите и резултата. В този смисъл, трудно е към момента да се каже каква ще е реалната ситуация на пазара на пшеница.

-      Какво е състоянието на посевите у нас?

-      Състоянието на пшеницата у нас е добро. Вероятно, реколтата ще е на нивото от миналата година или малко повече. Засетите площи са почти същите – около 12 милиона декара. Ако тази цифра е достоверна, очаквам производството да е над 4 милиона тона. Посевите са в добро състояние, засега има влага, не е имало измръзване или стресови ситуации. Обичайно България изнася между 50 и 60 % от пшеницата, но нямаме висок имидж, защото качеството на нашата пшеница не е много високо оценявано, нямаме навик да изнасяме качествено зърно. Поради това и цената на нашето зърно в чужбина не е висока.

-      Какви са цените, на които в момента се изкупува пшеница?

-      Доколкото имам информация, цените са 350-400 лева за тон, като за добрите фермери цените стигат до 400 лева. Има оферти и за малко над 400 лева. Има още 15-20 дни, в които цените могат да се увеличават, а след това ще започнат да се понижават, което е обичайно преди жътва.

-      Г-н Ценов, Вие вече работите в частния сектор. Можем ли да очакваме нови Ваши сортове пшеница да се появят на пазара?

-      До година-две се надявам да има нови сортове. Още тази есен ще дадем нови сортове за изпитване. Собственикът на компанията има селекционни материали, които са от доста години. 

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ПШЕНИЧНАТА РЕКОЛТА МОЖЕ ДА Е ПО-ДОБРА ОТ МИНАЛОГОДИШНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди