изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:26 EEST
Нямаше да се върна от Либия без сестрите    
Общество Нямаше да се върна от Либия без българските мед. сестри, не съм си задала въпроса ще успея или не, отидох там, за да ги прибера. Това заяви пред журналисти Сесилия Атиас, която е в София, за да се срещне с медиците седем години след освобождаването им от либийския затвор.

"Възползвахме се от възможността да поговорим за някои въпроси, които останаха без отговор с годините", посочи Атиас. Тя добави, че е искала да разбере как е протекъл животът им в затвора, в кой момент им е било съобщено, че ще бъдат освободени, предаде БТА. "Сега разбрах, че смъртното им наказание всъщност не е отменено. Преди седем години са били помилвани от президента на България, но в Либия продължава да стои това смъртно наказание и доживотен затвор“, каза Сесилия Атиас.

Тя описа своята мисия в Либия така - "Човешкият живот е стойностен, когато е в услуга на другите". Атиас разказа, че преговорите в Либия са били много трудни, защото това е страна, разделена на различни лагери. По думите й в началото лидерът Муамар Кадафи е бил склонен да се стигне до освобождаване, но други зад него са били против."Основната му грижа беше населението да се съгласи с това, че сестрите ще бъдат освободени“, добави Сесилия Атиас, която по онова време беше съпруга на френския президент Никола Саркози.

Тя описа и първата си среща със сестрите в затвора в Либия. "Спомням си, че те бяха с един напълно прозрачен, изпразнен от съдържание поглед. Опитвах се да намеря думите, с които да им вдъхна надежда", каза Сесилия Атиас. Тя посочи, че е посетила и болницата със заразените либийски деца, където атмосферата също е била отчайваща.

"За мен не беше нужно надзирателите в затвора да кажат повече от "Мадам С..." и да разбера какво се случва", припомни си Кристияна Вълчева момента на освобождението им. Валентина Сиропуло каза, че до последно не е вярвала и се е съмнявала къде ще ги отведат, а Валя Червеняшка си спомни радостта, когато пилотът на самолета, с който са били откарани за България, е съобщил, че са напуснали въздушното пространство на Либия. Сестрите и Сесилия Атиас разказаха, че това пътуване е било изпълнено с емоции, много сълзи и радост. Такава е била и срещата им сега, седем години след тези събития. "Дълбоко съм развълнувана, че виждам едни жени в много добра форма“, каза Атиас. Българските медици пък заявиха, че за тях името Сесилия означава Свобода.Сесилия Атиас стана почетен гражданин на София, тя бе наградена на заседанието на Столичния общински съвет. Бившата първа дама на Франция пожела успех на града като  кандидат за европейска столица на културата през 2019 г. "Когато дойдох в София преди 7 години, видях само летището, сега тепърва ще откривам страната ви", каза тя.

За това, което е помогнало да освободи българските медици в Либия, Сесилия обясни: "Мисля, че волята е страшно оръжие в живота. Когато наистина имаш желание да спасиш нечий живот, намираш различни важни средства". Тя е убедена, че и моментът е бил подходящ. "Кадафи и другите хора в Либия наистина не знаеха как да излязат от тази ситуация, защото смъртната присъда беше потвърдена точно преди да пристигна там. Това беше международно известен проблем. Особено, когато научихме за смъртната им присъда, тогава международната общност и преса, наистина се уплашиха", коментира още Сесилия Атиас. В сградата на БНР тя се срещна с Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка и Валентина Соропуло.  http://www.dartsnews.bg
 


Сходни връзки

Нямаше да се върна от Либия без сестрите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди