изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-01-24 @ 18:22 EET
Обама се захласна по Франциск    
По света Президентът на САЩ Барак Обама пристигна вчера сутринта във Ватикана с кортеж от 50 автомобила и разговаря с папа Франциск 50 минути. „Прекрасно е да се срещна с вас, благодаря ви, че ме приемате, като католик аз отдавна съм ваш почитател!” – захласна се по домакина видимо развълнуваният гост. Светият отец благодари с усмивка, докато се ръкуваха, и после покани държавния глава на първата планетарна сила да се видят на четири очи в Апостолическата библиотека в присъствието само на двама преводачи.

Според изтеклата от Ватикана информация първият папа латиноамериканец и деветият президент на САЩ, прекрачил прага на светия престол, били обсъдили главно ширещата се все повече из света бедност и произтичащите от нея проблеми за обществото. Другата важна тема на разговора им била задълбочаващото се социално неравенство и прогресивната маргинализация на широки слоеве от населението не само в изостаналите, но и в индустриално развитите държави. Съответно президентът Обама и папа Франциск си били дали дума да се противопоставят всеки според възможностите си на очертаните тревожни тенденцииЗа целта двамата възнамеряват да поддържат в бъдеще по-тесни контакти с надеждата да повишат с общи усилия ефикасността на борбата срещу моралния и социалния упадък на човечеството.Президентът и светият отец в разговора си били отделили също така доста място на проблемите на американското общество и в частност на ролята в него на католическата църква. Накрая гостът поканил домакина си да се видят догодина в Белия дом във Вашингтон и папата бил отговорил: „Защо не?! Напълно е възможно, още повече че догодина трябва да бъда в САЩ за Световния ден на семейството!”   След като срещата на четири очи приключи, Франциск и Обама се отправиха към масата, където вече бяха сложени подаръците за размяна. Изведнъж капакът на кутията с донесените от госта скъпоценни монети и медали се отвори, няколко изскочиха навън сякаш под натиска на пружина и иззвънтяха на пода. Префектът на папския дом архиепископ Георг Генсвайн ги събра на бърза ръка и ги постави на мястото им, но жълтиците пак се изтърколиха на земята. Тогава главата на Римокатолическата църква се засмя звучно, явно виждайки зад случката Божието провидение. Сякаш свише зовяха него и Обама парите повече да не бъдат държани във всевъзможни трезори, а да бъдат дадени за нуждите на хората. Иначе папата подари на президента семена на редки растения от парка на Ватикана.
Радио Ватикан представя книга за българския папа

Анджело Ронкали
Радио Ватикан представи книга, посветена на “българския папа” - блажения Йоан XXIII, чийто автор е Кирил Пламенов Карталов, съобщава Службата за информация по религиозните въпроси (SIR).Книгата е написана на италиански език и е озаглавена Le sollecitudine ecclesiale di Monsignor Roncalli in Bulgaria (1925-1934)  (“Църковната загриженост на монсеньор Ронкали в България (1925 - 1934)”). Книгата се издава от Ватиканската издателска къща.Премиерата е точно месец преди канонизирането на папа Йоан ХХIII. Творбата подробно запознава читателите с мисията и дипломацията на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали в България, където е започнал епископалната си кариера.
http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Обама се захласна по Франциск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди