изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:26 EEST
БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС    
ИнтервютаЗа разваляне на концесията на мина „Оброчище“ настоява Калина Балабанова - народен представител от ПП АТАКА от Добричкия многомандатен избирателен район




-    Г-жо Балабанова, Вие сте народен представител от Добричкия избирателен район. Вече около една година имате поглед за нещата, които се случват тук. Сложихте пръст на пулса в областта. Кои са критичните точки, тези, на които Вие искате да се обърне внимание и за които смятате, че може да се помогне?
-    Може би, един от най-важните проблеми за областта, които аз съм забелязала и съм засегнала досега като въпроси на национално ниво или ще засегна, е за депото в село Стожер. Това е кауза, която съм взела присърце и продължавам да комуникирам със съответните членове на кабинета, от които зависи там нещата да се изпълняват както трябва. Мина „Оброчище“ също е много наболял проблем за областта. Сами знаете колко нарушения се извършват там. На работниците се плащат жълти стотинки. Те получават по 23 стотинки на час за нощен труд, ако не ме лъже паметта. Биват изнудвани да се отказват от синдикати, които да защитават правата им. Става въпрос за английския концесионер. Има много сериозна информация, и аз зададох въпрос към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на който той не ми отговори по същество. Става въпрос за това, че частта от мината, която е държавна, защото не цялата мина е дадена на концесия, е била разрушавана умишлено, за да не може да се види, че е ограбена и разпродадена на безценица за скраб. А, това е собственост на държавата, не на концесионера. Този въпрос няма да го оставя, ще продължавам да го движа, докато поне малко не се подобри положението там. Защото там наистина е страшно.
-    Има ли някаква промяна след зададените от Вас парламентарни питания до министрите по тези въпроси?
-    Образувани са проверки. Това, което последно ми бе отговорено последно е, че те не са завършени все още. Доколкото разбрах обаче не за първи път се прави проверка, не за първи път се правят такива заключения и се налагат глоби, като за концесионера очевидно не е проблем да плати 15-20 хиляди лева административна глоба. Заявих и на социалния министър Хасан Адемов и на министър Стойнев, че, може би, тези административни глоби са крайно недостатъчни, след като за концесионера не е проблем да прави нарушения, да печели милиони на гърба на държавата и да плаща някакви глобички от 15-20 хиляди лева само за тези нарушения, които са успели да установят. Това не е нормално и държавата е на голяма загуба от това. А, тя може да печели много от мина „Оброчище“. Позволих си провокативно да попитам кога ще се отнеме концесията. Защото, при толкова много нарушения във всяка една нормална държава, още повече член на ЕС, където правата на гражданите трябва да се защитават, кога точно ще се вземат нужните мерки – да се отнеме концесията. Ако трябва, държавата да поеме мината в собствени ръце и целият този капитал да се връща обратно при нея, или да се покани концесионер, който да инвестира, а не да експлоатира и малтретира работниците там, а държавата да получава своето.
-    Т.е. Вие настоявате за прекратяване на концесията?
-    Абсолютно. Не мисля, че там положението ще се оправи само с проверки. Но, все пак ще изчакам, за да разберем до какво ще доведат те и какви мерки ще вземе кабинетът. Ако те не ме удовлетворяват, ще последват  по-нататъшни действия от моя страна. Друг наболял проблем за региона е въпросът за „ВиК“. Още не съм го повдигнала като парламентарен въпрос, но това е следващото, което ще направя. Наистина проблемът с водоснабдяването е много наболял за хората в областта. Друг такъв проблем е безработицата, мизерията, в която живеят хората. С колегите ми обикаляме постоянно по избирателните си райони. Не само тук, но и в цяла България, се натъкваме на страшни гледки.
-    Вие извършвате и благотворителна дейност. Неотдавна Вие направихте няколко дарения на хора и семейства от областта, които са в тежко положение. Каква е идеята на инициативата на партията "Православна солидарност"?
-    Социалните отряди са част от нашата програма „Православна солидарност“. Те имат за цел да помагаме на различни хора, които са изпаднали в беда, които са болни, няма как да си позволят елементарни неща. Два от социалните ни отряди миналата седмица бяха за хора, които живеят една-две години или повече години без ток и без вода. За тази седмица съм предвидила още шест социални отряда, не само в град Добрич, но и в областта. Има и болни дечица, тъй като социалните помощи са крайно недостатъчни. Държавата не подпомага достатъчно тези деца. Дори, според мен, нарочно се прави така, че да няма достатъчно пари. Защото, пари има в държавата. Ние от Атака сме го обяснявали много пъти. Така, както може да се вземе концесията в мина Оброчище, така можем да си вземем златото в свои ръце, ЕВН, Енерго Про, въобще всички колонизатори в България, които ни ограбват. Оттам могат да дойдат много пари. И, вместо да ги наливаме в чужди държави, които са богати държави, можем да ги даваме на нашите деца и пенсионерите. Защото, с една минимална пенсия не можеш да си покриеш разходите за всички лекарства, когато си на 80 години и страдаш от най-различни болести. Когато ти се роди дете, което има нужда от специална грижа, ти не можеш да си позволиш да го водиш всеки ден на рехабилитатор, на логопед, защото децата с ДЦП, аутизъм и други имат нужда от комплексна грижа и средствата, които се отпускат, са крайно недостатъчни. 
-    Как намирате хората, на които да се помогне?
-     Аз не ги намирам. Те ме намират. И, когато се срещна с човека, видя какъв е случаят, че наистина има нужда да се помогне, помагаме на всички, доколкото можем. Дори да се получи някакво забавяне, защото ние сме много ангажирани и не съм всеки ден в Добрич, но се старая всяка седмица да идвам. Не ги подбирам. Ако случаят е реален, задължително помагаме.
-    Г-жо Балабанова, готова ли е листата на ПП „АТАКА“ за евроизборите?  Какви са очакванията Ви?
-    Листите още не са готови официално. Предполагам, че съвсем скоро цялата парламентарна група ще се съберем, за да обсъдим нашите кандидатури. Колкото до организациите в страната, включително и в Добрич, те са готови, активизирани, мобилизирани. Съвсем скоро ще започне и официалната ни кампания за евроизборите. Нямам притеснения, тъй като ние работим. Работим на местно ниво, работим и на национално ниво. Очакваме да покажем един много добър резултат, въпреки псевдонационалистическите партии, които се появиха само с цел разбиването на националистическия вот и угодата от това да служат на първите парламентарно представени сили. Давам като пример НФСБ. Ако те не бяха откраднали гласовете от АТАКА, ние сега щяхме да имаме  повече народни представители в българския парламент от ДПС. Но, това не е изгодно на големите сили. За евроизборите нямаме притеснения. Защото, и социологическите проучвания, няма как вече да си „кривят  душата“ и да ни натикват на дъното. Започнаха, както винаги се получава преди избори, малко по малко да ни вдигат рейтинга. Сега ставаме свидетели точно на това. Реално ние ще имаме един доста добър процент. Надявам се, да имаме повече представители в Европейския парламент, защото съм на мнение, че единствено нашите евродепутати ще защитават българската кауза. Българските представители в ЕП трябва да представят българския интерес. Те не отиват там, за да защитават европейския интерес, а българския. А, това никой не го прави в момента. И, мисля, че концепцията им е тотално сбъркана. Те не знаят за какво отиват в ЕП. Мислят, че отиват да извършват дипломатическа дейност, но не в угода на българския интерес. Защото, ако защитаваш интереса на твоята собствена държава, ще се противопоставиш на решенията, които не са добри за нея. Когато се налага, например, да се гласуват санкции срещу Русия, ще гласуваш против, защото това е в наш ущърб.
-    Парламентът не подкрепи предложението на АТАКА да се признае референдумът в Крим за валиден и да се обяви против налагане на европейски санкции срещу Русия. Какво ще последва от това и защо, според Вас, това предложение не се прие?
-    Разликата между АТАКА и останалите партии е, че АТАКА е единствената независима партия. Всички останали партии са зависими и са лобисти на американските интереси, на интересите на Европейския съюз, макар, че на мен започнаха да ми се сливат американския и европейския интерес. Това, което искат САЩ, е да поставят бариера между ЕС и Русия. Защо? Русия също е на Европа и цяла Европа, не само България, може да спечели от нея. Ако бъдат наложени санкции срещу Русия, Европа ще загуби много по-малко, отколкото България. Ние ще сме едни от най-потърпевшите. Ще пострадат всички сектори в икономиката. Освен това, трябва да се има предвид, че тук има много руски общности. На Консултативния съвет за национална сигурност, който свика президентът, АТАКА бе единствената партия, която изказа най-правилната позиция – т.е. ние твърдо да застанем против санкции на ЕС срещу Русия, да наложим вето, на което ние, като страна-член на ЕС, имаме право. Защото, нали главната концепция на ЕС е всяка държава да е равнопоставена, независимо дали е малка или голяма. Защо не го направим? Важно е да се отбележи, че в случая ГЕРБ и ДПС са на едно и също мнение. Те защитават проамерикански интерес. БСП шикалкавят. Тяхното положение никак не е лесно, защото отговаря на познатия израз „хем му се иска, хем не му стиска“. За мен ще е много неправилно да застанем срещу Русия. Мисля, че българските политици най-после трябва да започнат да мислят за българския интерес. Наблюдавам вече много години как по различни важни въпроси – и за бежанците, и за продажбата на земеделска земя на чужденци, всички политици, преди да вземат решение, първо посещават различни посолства. Консултират се дали тази тяхна позиция няма да им навреди на самите тях и чак тогава излизат с официална позиция. Това е неправилно. Видели ли сте г-н Сидеров да обикаля по посолства, за да консултира позицията си? Аз вярвам, че ние ще успеем и на евроизборите, а ако се стигне до парламентарни избори – и на тях. Защото ние имаме кауза, вярваме в това, което правим. А, когато човек има кауза и работи за нея, той неизменно успява. Независимо колко се опитват да го компрометират и дискредитират. От временна анкетна комисия, от която и аз самата съм част, за установяване на фактите около срещата на Бойко Борисов с Бисер Миланов, се оказа, че протестите, които започнаха от втория ден на съставянето на този кабинет, са платени. Те са масово платени и подкрепени от структури на ГЕРБ.  Освен, че са платени организации, като тази на Бисер Миланов – движение „Национална свобода“, да организира протеста, за което се плаща, се добавят и хора на ГЕРБ и на други извънпарламентарни партии. Става въпрос за много големи пари. Плаща се за радикализиране, за сблъсъци с полицаите, за бомбички, за пиратки. Още по-страшното – за влизане вътре в парламента и изпотрошаването му. За организиране на един такъв държавен преврат.
-    Какви очаквате да са резултатите от работата на тази комисия?
-    Ние ще излезем с доклад, в който всички тези неща ще бъдат описани и ще се иска компетентните органи да вземат мерки. Защото, освен това радикализиране, има и нещо друго, което също е много страшно. Националните медии също са получавали някакви пари, за да ги отразяват по начина, по който е угодно за определен кръг от хора. Т.е. не само протестите са платени, а и медийното им разпространяване. Тук държа да спомена нещо много важно. Защото, върху партия АТАКА и по-специално върху лидера ни г-н Сидеров се изсипа страшна помия. Тя не е спирала, откакто той е в политиката. Но, от съставянето на последния кабинет, помията е страшна. И става ясно, че това също е било поръчано – лидерите на парламентарните групи, но начело с г-н Сидеров, да бъдат максимално очернени и дискредитирани по всякакъв възможен начин. Поръчано е от ГЕРБ и от извърнапарламентарни партии, но най-вече от ГЕРБ.



 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди