изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:41 EEST
Великденска изложба на Росен Великов - иконопис и дърворезба    
Култура И съвременен зограф може да сътвори святост в творбите, ако над него е Божията промисъл.  Това доказва със своите икони и стенописи иконописецът от Добрич Росен Великов. Със самостоятелната му изложба, посветена на Великденските празници, Галерия ДАРЗАЛАС ще зарадва ценителите на иконописното изкуство във Варна.

Изявен майстор на иконописта, реставратор и художник, от 4 до 18 април добричкият майстор предлага на вниманието на публиката 19  икони и 6 дърворезби, изписани и изработени специално за събитието.
На откриването на изложбата ще присъства Протойерей Дончо Александров , свещенослужител при храм „Св. Атанасий”, град Варна,  който ще разкаже за ролята  на иконата в дома на българското семейство.  В колекцията са включени уникални икони с образите на Св. Богородица, Св. Св. Петър и Павел, Св. Николай, Св. Георги, Св. Иван Рилски, Св. Мина и др.  Най-малкото от представените свети изображения е с размери 26 см / 39 см, а най-голямото 51 см / 71 см. В иконната експозиця специално място заема „Опело Христово”  - иконата, която се изнася от свещеника само на Разпети петък за един ден в годината,  денят, който е най-тежък за Божия син, разпнат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
Росен Великов нескрито показва почитта си към самоковската и дебърска иконописни школи. Прекланя се пред таланта на изтъкнатите български зографи Захари Зограф и Козма и Дамян Блаженни, баща и син.
Техниката на изписване е яйчно темперна, а за основа майсторът иконописец използва липа, мура, бук, бял бор. Предпочита да рисува образите на Св. Богородица и ангели.  Споделя, че негови покровители са Дева Мария и Арахангел Гавраил. Вярва в чудотворната сила и божествената енергетика на светите образи и че същес¬твува духовна връзка с всички светии и тяхната реална помощ.  „Всеки от нас притежава силна връзка с Бог, но тя се проявява, едва когато отворим сърцето и душата си за Небесния Отец. Бог помага само на тези, които Го молят за това.” – казва авторът.
Иконописецът дълбоко вярва в Бога, разбира грандиозността на мисията си и влага в изобразявания образ част от своята душа. В противен случай изпод четката му няма да излезе икона, а портрет, картина. В процеса на работата той общува с иконата, като й предава информация за образа, който рисува. Общува със свещения образ в мислите и молитвите си. Създава енергетично поле на самата икона, което е дълготрайно и може да въздейства върху хората, които в бъдеще ще имат контакти с нея. На малцина е дадено да развият този свой талант, докоснати от Бога, за да рисуват Небесната светлина, Царството Божие, Спасителя, Божията майка, светиите и ангелите.
Идеята и създаването на иконата принадлежат на иконографа, а канона и преданието са израз на опита на съборната Църква. Росен Великов се съобразява с теорията за свещения образ,  с каноните и правилата, наложени в иконописта от православната църква, чийто създател е Йоан Дамаскин, положил началото на канонизацията на иконописта. Преди да започне да изографисва майсторът от Добрич задължително се запознава с житието на светеца, когото рисува. Обръща много специално внимание на изразителността на очите, тъй като те според него са пътя към душата. Споделя, че „иконата в процес на изписване изисква цялата ти същност, тя черпи и взима от теб душа, сърце и енергия, така че ако нещо не е спазено, то бързо си проличава”. Целта е да се постигне внушение за един нереален духовен мир, различен от земния. Разказва, че има няколко персонажи от българската иконопис, които са много търсени от хората и че е рисувал Св. Мина седем пъти за три месеца и Св. Николай пет пъти за два месеца. А в стенописите най-често срещани са изображенията на Исус Христос и Св. Богородица.
Освен с икони, в тази изложба Росен Великов се представя и с църковна дърворезба. Любовта му към художествената обработка на дървото е почти 40 годишна. По време на едно гостуване  в детството си при роднини в Трявна силно се впечатлил от  легендата, която разказва как дървото проговаря в ръцете на майстор дърворезбар и така на 14 години започва да учи занаят при Георги Георгиев, директор на гимназията за приложни изкуства „Тревненска школа”, където получава солидна подготовка по иконопис и художествена дърворезба. В основата на творбите му е тревненската дърворезбарска школа, съхранила възрожденските традиции. Декоративните мотиви, които използва в своите произведения са акантови листа /растението меча стъпка/ и стилизирани цветя, наричани в тревненския край цветорезци. Предпочитаната от него  дървесина за обработка е бук, дъб, орех, липа, черница. Най – голямата дърворезба, която представя в изложбата е с размери 140 см / 70 см.
Повече от 15 години Росен Великов реставрира стари църкви, сред които са „Успение Богородично” от 1890 г. в Добрич и „Св. Димитър” в с. Крушари, храм от 1884 г.
Изписвал е иконостаси и на нови църкви – „Умиление Богородично” в Казанлък, 2006 г., „Св. Йоан Предтеча” в с. Славеево, 2008 г., храм „Вси български светии” в с. Баново и др.
Автор е на портрети на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, както и на Негово Високопреосвещенство Варненският е Великопреславски митрополит Йоан.
Всички свои творби Росен Великов работи с много любов и желание и всяка остава скъпа на сърцето му. Прозведенията му се отличават със своята уникалност и разкриват непрестанния му стремеж към духовно и творческо развитие.
С празничната изложба на добричкия иконописец по случай Воскресение Христово Галерия Дарзалас отбелязва своя 25 годишен юбилей, а на 15 април от 18.30 ч. на салонна приятелска среща по повод честването ще се съберат художници, галеристи, журналисти и колекционери, които ще споделят спомени и впечатления от разнообразната четвъртвековна дейност на галерията.
 


Сходни връзки

Великденска изложба на Росен Великов - иконопис и дърворезба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди