изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:58 EEST
Саркофагът на Георги Димитров открит в пункт за скрап    
НовиниВАРВАРСТВО СПРЯМО БЪЛГАРИНА, КОЙТО ЗАЩИТИ ЧЕСТТА НА БЪЛГАРИТЕ НА ЛАПЦИГСКИЯ ПРОЦЕС


15 години след взривяването на мавзолея последното ложе на Димитров се оказа в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, съобщи news7.

Koмунистическият вожд Георги Димитров умира на 2 юли 1949 г. в санаториума "Барвиха" край Москва, където е лекуван четири месеца. Съветските медици поставят диагнозата "сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет. Има съмнения, че бившият приближен на Сталин е отровен. Като мотив някои съветски изследователи посочват неодобрените от Москва контакти между Георги Димитров и югославския лидер Тито, който по това време вече е ненавиждан от Сталин.

За да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител, още на 3 юли 1949 г. Министерският съвет на България решава да му се построи мавзолей. Той е издигнат за рекордния срок от шест дни, през което време тялото е превозено от Съветския съюз до София. Тялото на Георги Димитров е поставено в специално разработен саркофаг. То е подложено на балсамация и съхранявано, без да бъде излагано на прякото въздействие на светлината. Така практически е вечно.

Самият саркофаг е с армирани стъкла и реално с херметически затворена камера. В него се поддържала температура 17 градуса. Tемпературата се е постигала с помощта на супер модерна за времето си електронно следена климатична инсталация. Мавзолеят със саркогафа в него става център на култа към Георги Димитров като "вожд и учител на българския народ" и част от държавния церемониал. Там по протокол чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници.

Тялото на Георги Димитров е извадено от мавзолея и погребано веднага след промените от 1989 г.

На 2 юли 1999 г. мавзолеят е взривен. Събарянето му отнема повече време, колкото
http://www.trud.bg/

Заради подпалването на Райхстага на подсъдимата скамейка са изправени трима българи – Димитров, Попов и Танев. Това е началото на края на демокрацията в Германия, когато репресиите зачестяват. В съдебната зала валят обиди както към тримата арестанти, така и към техните сънародници. Това провокира Димитров да напише своята знаменита реч, която беше задължителна за учебниците в социалистическа България. Но не е само това – така вождът се превръща в един от малкото световни политици, успели да защитят народа си на висок глас – така че всички да го чуят: "Мен ме обиждаха как ли не. Наричаха ме "тъмен балкански субект", но това за ми е безразлично. Но наричаха и народа ни див и варварски. Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българският народ, който е бил 500 г. под чуждо иго, без да загуби своя език и националност, такъв народ не може да бъде див и варварски. Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските хора и дворяни пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във "варварска" България светите братя Кирил и Методий създадоха и разпространиха древнобългарската писменост. Българският народ с всички сили и всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин. Аз се гордея, че съм син на българската работническа класа".    http://tv7.bg

 


Сходни връзки

Саркофагът на Георги Димитров открит в пункт за скрап | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди