изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:36 EEST
КРЪГЛА МАСА ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА    
КултураПо повод Международния ден на детската книга – 2 април, вчера в регионална библиотека „Дора Габе” се проведе кръгла маса–дискусия с педагогически специалисти, работещи в системата на предучилищното образование в Добричка област на тема „Любовта към книгата започва от детската градина”. Професионалната среща бе инициирана от Регионален инспекторат по образование–Добрич, и подкрепена от библиотеката.

Проявата е първата от поредицата събития, включени в културния календар на библиотеката в дните на Маратона на четенето, който ежегодно се провежда в културната институция от 2 до 23 април. Кулминацията на празниците на книгата и четенето ще бъде на 23 април с провеждането на истински Маратон на четенето, който се организира от библиотечните специалисти в деня на книгата и авторското право.
На форума присъстваха педагози от детски градини от областта, които споделиха своя опит в работата си с деца за създаване навици за четене, възпитаване любов към книгата при децата още от детската градина.
Начало на срещата бе откриване на изложба на детски рисунки и творчески продукти от детските градини в областта, експонирана във фоайето на библиотеката. Пенка Христова – директор на регионална библиотека „Дора Габе”, приветства участниците и им пожела ползотворна работа в търсене на успешния модел за взаимовръзка между детските градини и библиотеките в поощряване на ранното детско четене.
Кристина Фотева – старши експерт по ПУВ в РИО-Добрич, бе модератор на дискусионната среща. Съвместната инициатива за ценността на четенето в ранна детска възраст, за формиране на речта, интелекта, общуването и нравствеността на децата споделиха свои добри практики представители на ЦДГ 18 „Дора Габе”, Добрич, ЦДГ „Детелина”, Тервел, ЦДГ 24 „Приказен свят”, Добрич, ЦДГ 23 „Звездица”, Добрич, ЦДГ 10 „Слънчице”, Добрич, ЦДГ „Здравец”, Тервел, ЦДГ „Щастливо детство”, с. Крушари и Рргионална библиотека  „Дора Габе” Добрич.
Представителите на образователните и културни институции поставиха на дискусия следните теми „Иновативни методи за възпитаване на интерес към книгата в предучилищна възраст”, „Иницииране на дейности мотивиращи интереса към книгата”, „Един проект – много възможности”, „Работеща библиотека в детската градина”, ”Приказкотерапията в детската градина или как да помогнем на детето да осъзнае своите вътрешни преживявания”, „Развлечението като форма на педагогическо взаимодействие с родителите”, „Изгубената приказка”.
ЦДГ 27 „Славейче” представи нова книжка за деца „С дъх на радост”  - класирана педагогическа практика на регионален етап „Детската градина – от другата страна на едно вълшебно огледало”. Библиотекар от сектор Работа с деца от регионалната библиотека представи част от атрактивния фонд от детска литература, с който въвежда най-малките в света на приказките.
Участниците във форума посетиха сектор Работа с деца на библиотеката, разгледаха Стаята на приказките и богатия детски фонд, който се предоставя на най-малките читатели. Две дарения получи библиотеката – стихосбирката на Румяна Стефанова „С дъх на радост” от ЦДГ №27 и сборника „Приказка ми разкажи и ще върша добрини” на Диана Йорданова от Тервел. НДТ


 


Сходни връзки

КРЪГЛА МАСА ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди