изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:50 EEST
ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ СТАВА ВСЕ ПО-НЕДОСТЪПНО ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕЦА    
Образование

Вдигат таксите в осем университета



Само 8 са ВУЗ-овете, които ще искат повече пари от възпитаниците си наесен. Онези университети, които все пак са поискали по-високи такси, са посочили минимален скок. Някои пък са предложили повишението да е само за отделни специалности.

Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да променя таксите си. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика - 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева.Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит - 30 лева.

По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Икономическият университет също ще иска от студентите си такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението.

Столичният Технически университет е определил таксите си между 150 и 650 лева, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на задочниците бакалаври.

Годишните такси по изкуство в Националната музикална академия скачат с 50 лева - от 1150 на 1200, става ясно от проекта за постановление. С 20 лева повече ще плащат възпитаниците на Икономическия университет във Варна. Оттам искат да се вдигне от 320 на 340 лева цената на икономиката, туризма и администрацията и управлението. Първата специалност се увеличава и във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков".Студентите там ще плащат 450 лева вместо сегашните 400. Библиотечният предлага символичен ръст - от 688 на 707 лева за информатика, от 752 на 793 в специалност „Национална сигурност", както и ръст от 523 на 538 в специалностите, свързани с обществени комуникации и информационни науки.

В Националната художествена академия са определени 970 лева за годишна такси на младите творци, а в Националната спортна академия - от 350 до 840 лева.

Най-скъпо без съмнение е образованието в НАТФИЗ. Специалностите в областта на актьорството и режисурата ще се заплащат по 1450 лева на година, колкото и през тази. Между 20 и 50 лева повече дават записаните в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров".  actualno.com


 


Сходни връзки

ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ СТАВА ВСЕ ПО-НЕДОСТЪПНО ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди