изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:29 EEST
ПРЕДЛАГАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КВАЛИФИКАЦИОННА КНИЖКА    
НовиниТова съобщи при посещението си в Добрич президентът на КСНБ Пламен Димитров

За реформа на реформата  „Дянков“ настоява КНСБ, съобщи в Добрич президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Според него, реформата „Дянков“ е довела до пълен хаос в администрацията и безумни парадокси за начина на оценяване на служителите и формиране на заплатите, както и липсата на яснота кога се прилага конкурсно начало. Направените анализи в държавна и общинска администрация ни карат да настояваме за преразглеждане на петте наредби, с които административната реформа „Дянков“ беше въведена, както и на Закона за държавния служител, съобщи Димитров.
Предстои ръководството на синдиката да поиска среща с вицепремиера Даниела Бобева, която отговаря за административната реформа, за да предложи своите виждания за промени в тези законови и подзаконови документи, както и да изиска от нея да гарантира място за синдикатите в Съвета за административна реформа. Според лидера на КНСБ, реформата на Симеон Дянков е изкривила цяла картина в администрацията. Като пример той посочи, че в община като Шабла, заплатите за младите специалисти са почти двойно по-ниски от тези на специалистите с по-голям стаж, за една и съща длъжност. Точно обратното пък е станало в НАП, където целево са били увеличени заплатите на младите служители, и в момента там има брожение от служителите с 20 и повече години стаж.
Сред предлаганите от синдиката промени в трудовото законодателство е въвеждане на изискване всички работодатели да разработват план за професионална квалификация на работниците.
Синдикатът настоява и за промени в Закона за професионалното образование, като идеята е  да може през новата учебна година в някои професионални гимназии пилотно да започне да се прилага дуалната система. Идеята е това да стане в няколко ключови сектора, в които има най-големи дефицити. Основният проблем на бизнеса в момента е липсата на квалифицирана работна ръка и  той ще се задълбочава, заяви Пламен Димитров.
Друго предложение на синдиката е за въвеждане на квалификационна книжка, където да се вписват всякакъв вид квалификации, преквалификации, за да знае работодателят какъв специалист наема. Целта е да може да се изгради и единна система за постоянно наблюдение на нивото на квалификация и преквалификация на работната сила по региони и сектори.
Сред предложенията на КНСБ, наред с договора за стажуване, който вече е утвърден, са още договорите за наставничество и за специализация в чужбина. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КВАЛИФИКАЦИОННА КНИЖКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди