изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:50 EEST
Медведев посече Киев: Ще плащате авансово доставките на газ!    
По светаОбщият дълг на Украйна към Русия е 16,6 милиарда долара, докладва руският министър-председател Дмитрий Медведев по време на среща с руския президент Владимир Путин. Той нарече "пълен позор" натрупаните задължения на Украйна за доставките на руски газ. "Ако критичната ситуация продължи, Киев ще плаща авансово за газа", предупреди премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Три милиарда долара е дългът на Украйна, 2,2 милиарда долара е дължимото за доставки на газ, а 11, 4 милиарда идва от това, което ние наричаме "пропуснати ползи за Русия". Общо това прави 16,6 милиарда долара, обобщи Медведев.

"Отнасяме се с нашите украински партньори, както с всички останали. Основният ни принцип е, че договорите трябва да се изпълняват", посочи премиерът.

Той напомни, че Русия и Украйна имат сключен договор през 2009 г., който трябва да бъде изпълнен. Документът предвижда авансово плащане. "Можехме да преминем към тази форма на изплащане по-рано, но не предприехме тази стъпка предвид трудната икономическа ситуация в Украйна", каза ръководителят на правителството. Той отбеляза, че споразумението от 2009 г,. продължава да е в сила и това не се оспорва от висшите длъжностни лица в Украйна. Медведев обясни, че цената на газа се е променила в резултат на денонсирането на т.нар. "харковски споразумения", но "общият подход остава".

Президентът Владимир Путин обаче посъветва правителството да не избързва с крайната мярка. 

"Ситуацията меко казано е странна. Както е известно нашите партньори от Европа признават легитимността на днешните киевски власти, но нищо не правят, за да подкрепят Украйна, нито един долар, нито едно евро. Руската федерация не признава властта в Киев за легитимна, но продължава да оказва икономическа подкрепа и да субсидира икономиката на Украйна", каза Путин.  

Той подчерта, че "тази ситуация не може да продължава безконечно, но трябва да се действа много акуратно, без да бъде разрушено и малкото, което е останало". Той посъветва правителството и "Газпром" да се въздържат засега да използват пхредвидената в договорите възможност и да изискат авансово заплащане на доставките на газ за Украйна преди да бъдат проведени консултации. 

"Ако нашите украински партньори са съгласни на консултации - добре, ако не са тогава ще действаме съгласно договорите", отсече Путин.
http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Медведев посече Киев: Ще плащате авансово доставките на газ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди