изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:58 EEST
90 ГОДИНИ - ЕДНА ДОСТОЙНА ЗА УВАЖЕНИЕ ВЪЗРАСТ    
ОбществоВ село Котленци, община Добричка отпразнуваха 90-годишния юбилей на Мария Георгиева Мирчева. Тя е родена на 5 април 1924 година в село Сараюрт, Румъния.

През 1940-а, когато е на 16 години, се заселва в село Котленци. Тук свързва живота си с Димитър Сарандев Мирчев. Заедно с него отглеждат две деца - Саранди, роден през 1946 година, и Кина, родена през 1947 година Целият ѝ трудов път е преминал в равното добруджанско поле на село Котленци като полевъдка. Животът я поставил пред много изпитания. На 60 години остава вдовица, а преди четири години загубва и сина си.
Въпреки ударите на съдбата баба Марийка изглежда спокойна и уверена в утрешния ден. Попитахме я каква е нейната рецепта за дълголетието, а тя ни отговари, че спокойствието я крепи, за никъде не бърза и може да остави днешната работа за утре. Това не пречи домът и градината да са спретнати, пък и често е с мотиката в ръка. После се засмя и каза: „Има и още нещо. Аз всеки ден на обяд си пия по един пръст ракийца и по една чашка винце”.



Сега тя се радва на своите дъщеря, внуци и правнуци, които се грижат за нея. Нейната мечта е да посети родния си дом в Сараюрт. Двамата внуци ѝ обещаха да я заведат дотам, тъй като по интернет са издирили родния ѝ дом.
Тържеството беше организирано в сградата на читалището на село  Котленци. Кметският наместник Цветанка Георгиева поднесе поздравителен адрес от името на кметското и читалищното ръководство. Рожденичката получи цветя и подаръци от гостите. Жените от самодейния състав за изворен фолклор при читалището поднесоха музикален поздрав. НДТ


 


Сходни връзки

90 ГОДИНИ - ЕДНА ДОСТОЙНА ЗА УВАЖЕНИЕ ВЪЗРАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди