изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:16 EEST
ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УЧАТ НАШИ ЛЕКАРИ ДА ПРЕДОТВРАТЯВАТ ИЗОСТАВЯНЕТО НА НОВОРОДЕНИ    
ЗдравеПрез 2013 г. 16 бебета са изоставени още в болницата в Добрич, 11 от които са настанени в институции

Лекари и акушерки от родилни и неонатологични отделения на болниците във Варна и Добрич ще участват в обучително посещение във Великобритания тази седмица., съобщиха от международната детска правозащитна организация Лумос, която го организира.
Статистиката показва, че през 2013 г. 16 бебета са изоставени още в болницата в Добрич, 11 от които са настанени в институции за бебета, а само 5 са настанени в семейна среда.
Обучителното посещение ще се фокусира върху ролята на медицинските специалисти в предотвратяване на изоставянето на деца на ниво родилно отделение и ще представи на участниците добри практики от британската социална работа със семейства, които могат да се използват за развитието на ефективна и подходяща за България система за подкрепа. Това е второто посещение, което Лумос организира по отношение на практиките за превенция на изоставянето на деца. Първото обучително посещение се проведе през месец март и беше специално предназначено за представители на местните власти.
Според националния представител на Лумос за България Бисер Спиров, все още много родители на деца с увреждания ги оставят в институции, вярвайки, че държавата ще се погрижи по-добре за тях. Но проучванията доказват, че животът в институция е вреден за физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата и значително затруднява шансовете за живот. Настаняването в институция почти винаги влошава увреждането на детето, счита Спиров. Според него, персоналът на родилните отделения има решаваща роля в първите няколко дни след раждането, особено в случаите, когато детето е родено с увреждане. Въпреки че социалните работници са отговорни за оказване на подкрепа на семействата в риск, докторите и медицинският персонал имат голяма тежест в очите на родителите и тяхното мнение в повечето случаи е определящо, относно решението дали да задържат детето или не.
Един от участниците д-р Д-р Димитров от МБАЛ Добрич споделя своите очаквания: „Интересува ме каква е ролята на акушер-гинеколога в превенцията на изоставянето, как стои този въпрос при тях и разбира се да се почерпи опит от практиката на колегите при работа с малцинствените групи. Съзнавайки колко е важен този въпрос се интересувам от тяхната практика при работа с бременни жени“. 
 НДТ


 


Сходни връзки

ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УЧАТ НАШИ ЛЕКАРИ ДА ПРЕДОТВРАТЯВАТ ИЗОСТАВЯНЕТО НА НОВОРОДЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди