изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:37 EEST
Доку Умаров е бил ликвидиран още в края на 2013 г., но информацията е била задържана    
По света Операцията по неутрализиране на главатаря на чеченските бунтовници Доку Умаров е била проведена в края на 2013 година, съобщи пред журналисти в Сочи шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че задържането на информацията за успешната операция е било свързано с редица обстоятелства. "Първоначално информацията изтече в печата през други източници. Ние не казахме нищо, преследвайки определени цели от оперативен и политически характер", добави шефът на руското контраразузнаване.

"За резултатите от проведената от нас работа по този случай е преждевременно да се говори. Ще дойде време и ние ще информираме обществеността какво и как е било направено", подчерта Бортников.

В средата на март сайтът на групировката "Кавказки емират" съобщи, че лидерът на кавказките ислямисти и най-търсеният човек в Русия е мъртъв. В съобщението с отметка "Некролог" тогава се казваше единствено, че Умаров е "станал мъченик", без да се дават някакви подробности.

На 8 април ФСС съобщи, че при бойна операция е ликвидирала ислямисткия екстремистки лидер. "В резултат на бойна операция дейността на водача на терористичната организация "Кавказко емирство" Умаров бе неутрализирана", заяви ръководителят на ФСС Александър Бортников на заседание на руския Национален антитерористичен комитет (НАК).

Изказванията му бяха разпространени във видеозапис от НАК, ден след като президентът Владимир Путин произнесе реч пред ФСС, в която каза, че не трябва да има никакво прекъсване в борбата срещу екстремистите.

Смъртта на Умаров е пробив за Путин в борбата срещу "Кавказкото емирство", смятана за терористична организация от САЩ, въпреки че тя вече има нов лидер, представил се като Али Абу Мухамад във видеозапис в Ютюб, отбеляза "Ройтерс".

Умаров обедини местните екстремистки групи в Северен Кавказ под свое командване през 2007 г. и застана начело на съпроводената с насилие борба за създаване на халифат в мозайката от предимно мюсюлмански области по южната граница на Русия.  http://www.dnevnik.bg

Украински диверсанти подготвяли атентати в Русия

УПРАВЛЯВАЩИТЕ В УКРАЙНА ВЗЕХА ДА СИ ОТМЪЩАВАТ ЕДИН НА ДРУГ

ИНТЕРЕСЕН И МНОГОЗНАЧИТЕЛЕН ФАКТ: Убиха изверга от „Десен сектор“ Сашко Белия
 


Сходни връзки

Доку Умаров е бил ликвидиран още в края на 2013 г., но информацията е била задържана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди