изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:50 EEST
Златен век за Испания и Англия в Шампионската лига    
СпортИспания и Англия царуват в турнира на шампионите през новия век. След сезон 2000-2001 тимове от Примера са стигнали 19 пъти на полуфинал в Шампионската лига, а англичаните имат 18 участия на този етап.

Шест испански "армади" са стигали сред последните 4 на мегатурнира. По този показател Испания също е номер едно.

Освен грандовете "Реал" и "Барселона" в списъка са "Ла Коруня", "Валенсия", "Атлетико" и "Виляреал". Над всички са каталунците с 8 полуфинала, като в последните 7 сезона "синьо-червените" са го правили 6 пъти.

Англия има пет полуфиналиста за века. "Манчестър Юнайтед", "Челси", "Ливърпул", "Арсенал" и "Лийдс" са записали имената си на предпоследната фаза преди трофея.
Купата с големите уши е попадала 4 пъти в испански ръце - също най-много за века. Англия и Италия следват с по три отличия.

Ако "Барселона" бе елиминирал "Атлетико" в четвъртфиналите през този сезон, на полуфинал щяха да се съберат 4 от топ 5 отборите по този показател за века (виж таблицата вляво).
За първи път от 9 години нито един от "Барса" или "Манчестър Юнайтед" не е на полуфинал.

Това си е рядко виждано чудо - двата гранда доминират турнира през последните сезони.

Ако на жребия днес от 13 ч "Реал" и "Атлетико" се разминат, може теоретично да имаме четвърти финал на отбори от една държава за века и първи изцяло испански мач за купата. Досега сбъсъците са "Милан" - "Ювентус" (2003 г.), "Челси" - "Манчестър Юнайтед" (2008 г.) и "Байерн" - "Борусия" (Дортмунд - 2013 г.).

От оставащите в турнира треньори Жозе Моуриньо ("Челси"), Пеп Гуардиола ("Байерн") и Карло Анчелоти ("Реал") са печелили купата. Тримата имат общо 7 финала (италианецът е с 3, португалецът и испанецът - с по 2).

Печелили са трофея по 2 пъти и ако някой от тях през май сложи ръка на най-ценната награда в клубния футбол, ще се изравни с треньор №1 по този показател. Боб Пейсли ("Ливърпул") е единственият с три купи на шампионите. Моуриньо може да е първият, стигал финал с три различни отбора.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Златен век за Испания и Англия в Шампионската лига | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди