изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:42 EEST
НАКАЗАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ ПАДАТ И ЗА СТАРИТЕ КРЕДИТИ    
НовиниСтарите и новите договори за кредити ще могат да бъдат изплащани предварително, без наказателни лихви, 1 г. след плащане по кредита. Отпадат някои от таксите. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за потребителския кредит.

Предложението законът да действа и за старите кредити бе внесено от група депутати от БСП и получи одобрението на парламентарното мнозинство.
"Сключените договори ще остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без да бъдат облагани с допълнителни такси или неустойки", обясни Янаки Стоилов. По думите му стабилността на банковата система ще се запази. "Едновременно с това допълнително може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото някои могат да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори", посочи депутатът.
Според него като следствие от промените е възможно да се намалят печалбите на банките, но те няма да загубят средствата, които им се полагат.
С новоприетите текстове няма да има таван на лихвите по старите договори, както и остават всички задължения за такси по тях.
Ще бъде разширен обхватът на Закона за потребителския кредит - вече и банките ще могат да отпускат кредити под 400 лева. По отношение на този тип кредити няма да се прилага правото на отказ от кредита, тъй като наличието на това право би обезсмислило и ограничило краткосрочните кредити.
Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно – такси и комисиони за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие. Въвежда се изискване видът, размерът и действието, за което се събират таксите и комисионите, да се описват ясно и точно в договора за кредит.
"Това е поредното изпълнено обещание, с което показахме, че ако поставим от едната страна интересите на хората, а от другата интересите на финансовите институции, ние категорично застанахме на страната на първите", коментира депутатът от левицата Жельо Бойчев. Dir.bg/НДТ


 


Сходни връзки

НАКАЗАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ ПАДАТ И ЗА СТАРИТЕ КРЕДИТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди