изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:10 EEST
ИНТЕРЕСЕН ПРОЧИТ НА ИСТОРИЯТА: САБИРИ, ШАБРАН, ШАБЛА - ПРАБЪЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА И РОДОВЕ В ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ    
ИсторияСАБИРИ, ШАБРАН, ШАБЛА - ПРАБЪЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА И РОДОВЕ В ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ.

В този текст поставям въпроса за присъствието на САБИРИ (САВИРИ) сред прабългарските групи в Дунавска България. Това племе е споменато у автори от 5 - 10 век: Приск, Захарий Ритор, Прокопий Кесарийски, Мовсес Хоренаци, Менандър Протектор, Йорданес, Теофилакт Симоката, Константин Багренородни. В своята Църковна история Захарий Ритор (VІ в.) описва Западното Каспийско крайбрежие, като изброява тамошните племена, сред които са и САБИРИТЕ: „... авгар, сабир, бургар, алан, куртаргар, авар, хазар...“ Следователно можем да говорим за присъствие на САБИРИ в територии, където се е простирала Стара Велика България. В други параграфи на изследването е показано преселение от тези райони на Прикаспието към Долен Дунав на курагири, каспи, белендери, семендери. Тогава чисто събитийно е възможно сред прабългарите, последвали Аспарух през 670 г., да са се озовали и САБИРИ. Проучванията за Западното Прикаспие относно периода V–Х в. показват, че техните обиталища трябва да се търсят около тамошния град ШАБРАН /ШАБАРАН/, основан през5 - 6 век. Името на това селище се свързва с етнонима САБИРИ. Намирам, че тази етимология е напълно оправдана и доказуема и че фонетичното развитие е протекло по следния начин: SABIRI > ŠABIRI > ŠABRI > ŠABRA(N). Така етнонимът се е превърнал в селищно и областно име. Ако се обърнем към балканските земи, можем да отбележим името на град ШАБЛА в Южна Добруджа. Той се намира на Черноморското крайбрежие и попада в най-обширната и компактна зона, наситена с прабългарски археологически паметници. Тя обхваща дн. Североизточна България и Северна (Румънска) Добруджа.
При сравняване на двете названия ШАБРАН и ШАБЛА ще открием разлика, дължаща се на преход R > L /срв. булгари бургари у Захарий Ритор/ и отпадане на окончание N. Следователно можем да заключим, че името ШАБРАН е пренесено от Западното Прикаспие на Добруджанското Черноморско крайбрежие и се е запазило до днес във формата ШАБЛА.
В района на ШАБЛА се намират прабългарски археологически паметници, сред които бих отбелязал некрополите и селищата край с. Топола (Добричко) и в местността Капул Виилор край Истрия (Северна Добруджа. Селищата са с полувкопани жилища, облицовани със зид - открити са грънчарски пещи Те показват особености в керамиката, които ги сближават с находки от Прикаспието (Дагестан), където се е намирал град ШАБРАН, средище на САБИРИТЕ. Това са типовете трапезна керамика - кани, паници, както и погребалния обред.
До дн. град ШАБРАН в Азербайджан е известно градище, което е обект на археологически проучвания. Тази крепост е част от укрепленията край Дербент.

При това съзвучие на археологически и топонимични данни съвсем уверено можем да заключим, че в случая става дума за преселение на САБИРИ от Западното Прикаспие в дн. Добруджа. Те са пренесли и названието на своето средище ШАБРАН – ШАБЛА. Преселението е било предизвикано най-вероятно от хазарския удар откъм север. Така към 670 г. тези САБИРИ се придвижили на запад с групите, водени от Аспарух. Те се установили на Добруджанското Черноморско крайбрежие между дн. Балчик и Констанца, където се намирало и тяхното средище ШАБЛА. Най-ранното споменаване на ШАБЛА като селище е от 1573 г. (османски регистри).
Чавдар Бонев


 


Сходни връзки

ИНТЕРЕСЕН ПРОЧИТ НА ИСТОРИЯТА: САБИРИ, ШАБРАН, ШАБЛА - ПРАБЪЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА И РОДОВЕ В ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди