изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:28 EEST
Михаил Мирчев: Събитията в Украйна ще повлияят на изборите у нас    
Коментари Българинът очаква на тези избори да чуе нещо разумно. Въпреки че Европа се тресе по шевовете си и е важно дали ще се запази сегашното ляво – дясно статукво и след избора на новия Европейски парламент, или много рязко ще се радикализира – набъбвайки крайнодясното, или крайно лявото.

Очаквам рязко да набъбне на евроскептицизмът. Това не означава нагласи за разрушаване на ЕС, а по-скоро масово искане, по мои сметки от 40 до 50% от предстоящия европарламент ще искат много от политиките и начинът на действие на Брюксел като централна власт да бъдат принципно променени. Исканите промени са, за да се спре тенденцията за свръхцентрализация и да се върнат европейските порядки и дух към суверенитета на националните държави. Брюксел да престане да се намесва в живота на отделните нации, в националните икономики да се върне принципът на протекционизма и правото на всяка държава със своите правителства и парламент да определят специфичния национален интерес в рамките на обща Европа. Това очакват българите. Те имат усещането, че в Европа се твори нещо и ще става различно и затова очакват от политиците внятно да говорят и в България по тези въпроси преди европейските избори.

Изследването на АССА-М сочи, че при софиянците надделява оптимизмът. Те имат стабилизиран не толкова лош материален стандарт. Крайно бедните в София не са повече от 10-ина или 15% и на тази база изплашените от бъдещето софиянци не са повече от 10 - 15%. Но картината между София, четири – пет големи града и цялата останала част на България е много различна. Така че трябва да се правят изследвания не само в София, а и на други честа, за да се получи общата картина.

Подправените подписи в ЦИК няма да повлияят на избирателната активност. Въпреки, че скандалът е огромен, добре че стана сега. Защото безобразието с фалшивото използване на имена и чужди ЕГН и фалшивото подписване действително е стигнало до катастрофален размер. Добре че стана този скандал, добре, че ЦИК е сезирана, добре че комисията за защита на личните данни е сезирана, за да започнат тези институции да работят и да затягат нещата. А другата страна – манипулаторите, да бъдат притиснати до стената. Но това всъщност е фалшифициране на лични подписи не като фалшив глас за една или друга партия, а доста отдалечено от изборите. Така че скандалът ще отшуми, но той би трябвало да има положителен ефект върху държавните институции. Особено ако някой бъде уличен и глобен. А чух, че по закон глобата е от 10 до 100 хиляди лева. Представете си, че има трима наказани. Ако един е глобен с 10, друг с 50, а трети със 100 хиляди, това ще бъде много оздравително и хората с много повече оптимизъм ще отидат на евроизборите и с усещането, че те са по-честни от предходните.

На изборите ще повлияят и събитията в Украйна. Там става един геостратегически конфликт. Общо взето ние сме в информационно пропагандна нова Студена война. Но там и армиите вече стоят едни срещу други и сме и пред прага на една и гореща война. Всъщност сблъсъкът не е между Европа и Русия, както може би някой наивно си мисли. Истинският сблъсък е между САЩ и неговите партньори в Европа и от друга страна Русия. Пък зад Русия стои БРИКС, което означава още 4 - 5 големи държави. БРИКС на практика става нов световен геостратегически център, който опонира вече директно на САЩ като световна имперска структура.

Освен това в конфликта в Украйна е заложено славянството и антиславянството. Затова е много интересно ние от коя страна сме. Много интересни са данните от изследването ни. Ние зададохме един въпрос дали сме русофили, или русофоби. Много изненадващо за мнозина, но русофилите в България се оказаха 34%, а русофобите се оказаха само 11%, другите не могат да се самоопределят. Така или иначе съотношението русофили,- русофоби е 3:1. Дори в партии като Реформаторския блок русофилите са 34%. При БСП са 75%, а при ГЕРБ – 24% и в Атака - 54%. В Източна Украйна нещата много рязко ескалират, дано развръзката да е по-разумна и по-цивилизована и не се стигне, но брутални действия, включително и военни. Но това няма как да не се отрази на нашите избори на 25 май.

Дали нашите политици ще успеят да формулират ясни и точни послания, чакаме да видим. Всички партии трябва да излязат със своите програми около 25 април, където трябва да бъде казано ясно какви са и за какво се борят. Другото, което ще повлияе на изборите са малките партии. Всички големи имат малки дубльори. Да видим дубльорите какво ще могат да отмъкнат от големите. Тези пропорции ще оформят крайния резултат. Ако малките партии успеят да прескочат бариерата и вземат по един депутат, това означава, че свият бройките на големите. Това са важните неща на предстоящите избори. Но ще видим. Отделно ще има и много опити за купуване на гласове, но мисля, че обемът на купените гласове ще бъде поне два пъти по-малко отколкото беше през 2011 г. и много по-малко отколкото през 2013 г. /

--------------

Проф. Михаил Мирчев, социолог, директор на агенция АССА-М.
bgnes.com
 


Сходни връзки

Михаил Мирчев: Събитията в Украйна ще повлияят на изборите у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди