изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:52 EEST
До края на 2017 г. се удължава срокът за изпълнение на заемното споразумение със Световната банка за развитие на общинската инфр    
НовиниПравителството одобри проект на Споразумение за изменение на заемното споразумение на България и Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) по проекта за развитие на общинската инфраструктура. С проектодокумента се удължава срокът за изпълнение на дейностите с две години – до 31 декември 2017 г., и се намалява размерът на заема от 81 млн. евро на 70 млн. евро.

Проектът „Развитие на общинската инфраструктура” има за цел да осигури постоянно и качествено водоснабдяване и да подобри предоставяните канализационни услуги в страната. Изпълнението му ще помогне на България да отговори на изискванията на европейските директиви в областта. Предвидените по него дейности са изготвяне на 51 регионални генерални плана за ВиК, както и предоставяне на услуги, свързани със завършването и рехабилитацията на язовирите „Луда Яна”, „Пловдивци” и „Нейковци”, вкл. свързаните с тях пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ), както и рехабилитацията на язовир „Студена” като се добави проектиране и изпълнение на рехабилитация на ПСПВ – Перник.

Към момента е изпълнен успешно компонентът за изготвяне на регионалните генерални планове за ВиК. По компонентите, свързани с проектирането и строителството на язовирите има забавяне, свързано с реализацията и процедирането на подробни устройствени планове за санитарно-охранителните зони и съпътстващата инженерна инфраструктура, както и с бюджетните ограничения, наложени през 2012 г. и 2013 г.

Технологичното време, необходимо за изпълнението на строително-монтажните работи и въвеждането на обектите в експлоатация, изисква удължаването на заема с 24 месеца. На база осъществените подробни обследвания на състоянието на площадките и изпълненото в миналото строителство за язовирите „Пловдивци” и „Луда Яна”, проучването на стената и прилежащите съоръжения на язовир „Студена” и изготвените идейните проекти е установено, че изчислените индикативни стойности на строително-монтажните дейности за довършването и рехабилитацията на язовирите и пречиствателните станции към тях надхвърлят прогнозните суми на проекта с 6,1 млн. евро.

При промените в проекта необходимият финансов ресурс за изпълнението му е изчислен на общо 87 449 375 евро, което води до намаление на заема от 81 млн. евро до 70 млн. евро и на държавното съфинансиране от 20,2 млн. евро до 17 449 375 евро. Въпреки че на този етап строително-монтажните работи за доизграждането на язовир „Нейковци” и ПСПВ отпадат от проекта, при наличие на финансов ресурс в бъдеще ще има необходимата проектна готовност за стартиране на строителството.

Преструктурирането на проекта е от особена важност за изграждането в страната за първи път от 30 години на комплексни хидротехнически системи за питейно водоснабдяване с приоритетно предназначение, които са инвестиция за социалното и икономическото развитие на региони, засегнати от години от воден режим.

 


Сходни връзки

До края на 2017 г. се удължава срокът за изпълнение на заемното споразумение със Световната банка за развитие на общинската инфр | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди