изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:04 EEST
НЕКА НЕ КАРАМЕ ДЕТЕ НА 10 ГОДИНИ ДА ПЕЕ КАТО УИТНИ ФЮСТЪН ИЛИ МАРАЯ КЕРИ    
Интервюта Композиторът Андрей Дреников пред НДТ

Андрей Дреников бе наскоро в Добрич на премиерата на кукления спектакъл на ДКТ „Дора Габе” „Нощна приказка”, на който е автор на музиката. Известният български композитор бе любезен да отговори на няколко въпроса специално за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна”.

- Г-н Дреников, споделихте, че за първи път творчеството Ви Ви води в Добрич. Бихте ли разказали как Ви поканиха да напишете музиката за спектакъла „Нощна приказка”?
- Към края на миналата година ми звънна режисьорът и автор на пиесата Веселин Анев. Той и директорът на кукления театър Петър Петков, доколкото ми припомниха, в студентските си години са пели моя музика, която съм писал за детски сериали. който някога в студентските години заедно с директора Петър Петков, доколкото ми припомниха, аз съм писал музика за детски серии за телевизията и те са пели в тези музики. И така през ноември м. г. получих поканата от Веселин Анев и Петър Петков. Много бях трогнат. Защото аз, между другото, съм носител на наградата куклар за едно представление на Оскар Уайлд в театър „Ателие 313“ за най-добър куклен композитор за 1996 година. И ми беше любопитно и приятно да бъда поканен в един театър, в който кракът ми не беше стъпвал. Между другото, и в драматичния не съм работил. Но има една приказка – да сме живи и здрави, надявам се по-рано или по-късно в бъдеще да бъда и тук поканен да направя музика към някой драматичен спектакъл. Моята силна страна е лиричната. При мен е така – аз съм бликащ от темперамент, но много хора се изненадват, че повечето ми песни са лирични, емоционални, сантиментални.За „Нощна приказка” се искаше точно такъв композитор и те много добре са си направили преценката – че трябва да е някой лирик, романтик.
- Веселин Анев сподели пред журналисти, че като жанр е поетиката е много по-трудна – и за актьори, и за създаване на музиката.
- Точно така е. Мога да дам пример. Преди един месец в Бургас имахме една пиеса „Ивето и вълкът“ – малко перефразирана „Червената шапчица“, с по-живи песни – песен на светофара, песен на стопа, на зебрата, на полицая. Но там се преразказва приказката в по-друг вариант. Там я няма тази лиричност, романтичност. Тук има много по-дълбоки води, както се казва. Хората, които са гледали спектакъла, казаха, че много добре се е получило. Аз пак повтарям – много съм щастлив и радостен, че ме поканиха да напиша музиката. И мисля, че с този екип, който сега се създаде, може и за в бъдеще да направим някоя постановка. А иначе съм идвал в Добрич преди години, правил съм концерти в училища. Надявам се пак да имам.
- Какви са творческите Ви планове за настоящата година?
- Тази година аз имам четири юбилея. 40 години радиочовек. Започнал съм като цигулар в първи цигулки на Симфоничния оркестър на радиото. След това се отдадох само на композиция, на певческо-изпълнителска дейност. Може би наесен ще направя един голям юбилеен концерт-спектакъл в радиото. 40 години съм детски композитор. В момента подготвям детски диск с прекрасни песни за рождения ден. 35 години съм театрален композитор и 35 години пиша за „Златният кос”. Шефката на програма „Хоризонт” на празника на радиото на 25 януари каза: „Ти правиш 150-годишен юбилей”. Две по 40 и две по 35 прави 150. Всичко това ще го отбележа с концерти. Най-много награди имам като детски композитор. Имам няколко национални награди като театрален композитор. Театралните ми постановки са между 80 и 100. Някъде половината са деца, другата половина – за възрастни. Почти няма български театър, в който да не съм работил. Дай Боже, да имам сили и здраве, за да мога да обходя театрите в България. И един ден, когато се вгледам в своята творческа биография, да кажа: „Да, ето – и тук бях, и тук бях, и тук дадох каквото можах от душата си”. Музиката за театър много ме зарежда.
- Вие сте в журито на националния конкурс „Звездици за Лора”, който се провежда в Свищов и е един от най-престижните и силни конкурси у нас. Пеят ли българските деца? И имате ли поглед върху младите певци от Добрич?
- Конкурсът получи името си от песен, която аз посветих на Лора – едно от загиналите в река Лим деца. Моята песен се казва „Звездицата на Лора”. Аз имам много добри впечатления от представянето на Добрич като цяло. Добричката школа е много добра и аз мисля, че тук работят много добри педагози. И добре подготвят и малки, и големи. В журито не съм само аз, там сме много хора и понякога възникват спорове. Тази година много добре се представи Александър Танев от Балчик, той е напреднал много, взе първа награда. Изключително изпълнение, и артистично поведение имаше. Една заслужена първа награда.
- Одобрявате ли „Големите надежди” по Нова телевизия и въобще – такива формати за деца?


 


Сходни връзки

НЕКА НЕ КАРАМЕ ДЕТЕ НА 10 ГОДИНИ ДА ПЕЕ КАТО УИТНИ ФЮСТЪН ИЛИ МАРАЯ КЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди