изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:04 EEST
ДИРЕКТОРЪТ НА МУЗЕЯ: ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ КОПАЕ БЕЗНАКАЗАНО    
Култура

Вече се разбиват и скалните манастири, алармира директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов



Иманярската мафия копае безнаказано, алармира на пресконференция директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Той заяви, че дори иманярите да бъдат заловени от археолозите и музейните работници на място, в изкопа, с металотърсачите и кирките, да бъдат заснети и сигналът да бъде подаден в полицията, най-сериозната санкция, която им е налагана, е да им бъде издаден предупредителен протокол повече да не правят така. Поне такъв е случаят, при който те са заловили двама иманяри да копаят на обект на границата между Добричка и Силистренска области. В същото време, законът предвижда за такива престъпления затвор от 1 до 4 години.

Поводът за пресконференцията бе постановление на зам.-окръжния прокурор Пламен Николов от 14 април. С него той отказва да образува наказателно производство и прекратява преписката във връзка със сигнал от РИМ за следи от иманярска дейност в землището на село Ваклино, където е бил разкопан могилен некропол.

Скитските могили на територията на нашата област са доста – над 5000. Нито една от тях не е разкопавана официално, съобщи Костадинов. На 17 февруари при редовен обход установили, че има разбита могила. Виждали се следите от машината, която е влязла да копае на 70-80 метра от главния път за Дуранкулак. Дупката е над 6 метра, ясно се вижда разбитата гробна камера, както и изхвърлените навън кости на човека, който е бил погребан там. Датировката на могилата е от 6-7 век преди Христа.

От РИМ са сигнализирали полицията в Шабла, след което сигналът прехвърлен по компетентност в прокуратурата в Каварна, оттам в Окръжната прокуратура в Добрич. Оттам в РИМ е получено писмо да дадат информация дали музеят е давал разрешение за археологически теренни проучвания, както и дали въпросният обект е обект на културно-историческото наследство, също и за местоположението му. Приложена е документация от 1962 г., където пише къде се намира, че повърхността на могилата е обработваема, има планировка.

В постановлението, с което отказва да образува наказателно производство, зам.-окръжният прокурор Пламен Николов посочва, че “Тъй като тази могила не е била обозначена с траен знак, възможно е човекът, който я е разкопал, да не е знаел, че разкопава могила…. Липсата на задължителното трайно обозначение прави невъзможно твърдението, че лицето, извършило изкопа е знаело къде копае. …Липсата на данни дали въобще е имало във въпросната могила ценни за културното ни наследство предмети, поставя въпроса дали могилата правилно е била определена като паметник на културно-историческото наследство и кое по-точно я прави такава. …Без документи в тази насока също не може да се направи предположение, че изкопът е направен на територията на недвижима културна ценност.“

По този начин нашата държава казва: идете, копайте, унищожавайте, грабете, изнасяйте културни ценности, без да ви пука, заяви Костадинов. Според него, няма смисъл постановлението да бъде обжалвано. „Ще получим потвърждение, а някой може и да ни накаже. Това е крахът на нашата държава“, заяви директорът на Регионалния исторически музей.

Според него, няма обект на културно-историческото наследство в областта, който да не е разбиван. Търсят основно метални предметни. Всичко останало, което се открие, се троши безжалостно. Посяга се и на скалните манастири. Тези манастири, които са оцелели повече от 1700 години, сега се унищожават със зверска сила, алармира още директорът на музея.

Той посочи и други документирани случаи. В района на село Изворово, община Генерал Тошево. Иманярите са работили изключително професионално, добре подготвени, с мощна техника, добри и големи екипи. Това е тунел, който е като минна галерия. Далеч не е единствения. Другият обект е крепостта Палматис край Оногур. Там похожденията са уникално много. Другият обект е крепостта Залдапа, където през последните години иманяри от цялата страна, включително и от чужбина, си пробват късмета. Някои от разкопките изглеждат така, сякаш са правени от професионалисти-археолози, подчерта Костадинов.  Няма обект, който да не е разбиван. Посяга се и на скалните манастири, в което няма логика, тъй като при копаене в скален манастир се стига до друга скала. Тези манастири, които са оцелели повече от 1700 години, сега се унищожават със зверска сила. Скалната църква над село Църква, която е уникална, вече не съществува, унищожена е. Била е на два етажа, запазена. Вече е унищожена, разбита. По същия начин се разбиват и скалните манастири в момента, каза още директорът на музея. НДТ

 


Сходни връзки

ДИРЕКТОРЪТ НА МУЗЕЯ: ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ КОПАЕ БЕЗНАКАЗАНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди