изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:35 EEST
НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА НА ЧЕШКО СТЪКЛО, ИЗВЪН ЧЕХИЯ, Е ПОКАЗАНА В ДВОРЕЦА    
Култура Училището по стъкларско изкуство в град Валашске Мезиржичи - наследник на най-добрите традиции в обработката на стъкло в Чехия, представя в културния център "Двореца" в Балчик колекция от 150 творби на ученици и преподаватели

За първи път в ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик, гостува най-голямата изложба на чешко стъкло, извън Чехия, която включва над 150 експоната. Стъклена феерия може да се види до края на месец май в "Каменна зала" и галерия "Тихото гнездо".
„Впечатляващо, и в същото време – чест, да сме домакини на подобен род традиция в изкуството, представена като послание на една култура към сродни европейски традиции. Новите посоки в арт дизайна, съчетани с наследеното от поколения майстори на стъклото, докосва сетивата с красотата и ювелирната си чувственост.
На Културен център ”Двореца”, исторически е отредено да бъде блюстител и гнездо за култура, красота и полет на креативността. Симбиозата между всичко това, може да бъде усетена в творбите на авторите от училището по стъкларство, в играта на светлина, стъкло и дух“, подчерта директорът на културния център „Двореца“ Жени Михайлова.
Тя припомни, че учениците от художественото училище през последните години показаха творчески умения в летните ателиета по европейски проекти в "Двореца" и творбите им са вдъхновени и от пейзажа в Балчик.
С добре дошли приветства гостите от Чехия областния управител Недко Марчев. „Днес ние имаме възможност да присъстваме на една уникална изложба от стъклопластика, която ще предизвика интерес и възхита със своето изящество. Той пожела успехи на преподавателите и учениците от училището в тяхното творческо развитие. И сподели надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество, което без съмнение ще е в интерес на културното развитие на региона.  
„Дори когато производството променя своята същност, а класическото стъкларство в града съвсем изчезна, беше запазено обучението по стъкларско майсторство. Училището се превърна в продължител на традицията, с която градът е прочут не само в Чешката република, но и зад граница.  В тази своя роля Средното училище по стъкларство в град Валашске Мезиржичи се справи не само успешно, но и отлично. То издигна залязващата класическа традиция в стъкларството на едно по-високо ниво, превърна я в изкуство“, сподели кметът на град Валашске Мезиржичи Иржи Частечка. Училището и неговите ученици се отблагодаряват на града и региона със своите прекрасни пърформанси, изложби, презентации и т.н. , при това не само в Чехия.
Благодаря и от името на град Валашске Мезиржичи на училището за взаимното сътрудничество, което е също така невероятно във всяко едно отношение.Радвам се, че именно нашето изкуство от стъкло през тези дни ще може да представи нашия град и Чешката република, защото стъклото има душа, каза още Иржи Частечка.



Присъстващите бяха поздравени от зам.-кмета на побратимения на Валашске Мезиржичи град Севлиево Калина Георгиева.
„Цялото 70-годишно обучение по изработката на стъкло във Валашко в рамките на най-старата специалност - стъклообработване, се основава върху отличната подготовка на учениците и в нея се проектират, както най-класният опит на педагозите, практиката и научните знания, така и атмосферата на непрекъснато творческо търсене. Средното художествено-промишлено училище, което от 2009 г. е постоянен и активен член на мрежата от училища под патронажа на ЮНЕСКО, си постави за задача да развива стъкларството като традиционен занаят  и да популяризира личностите, които заедно с нашата институция развиват културата в Чешката република“, каза директорът на училището Магистър Дана Будайова. Тя сподели, че с изложбата училището иска да запознае българската публика с феномена на чешкото стъкло.
Изложбата представя на обществеността творчески произведения на студенти от ателие „Дизайн на стъкло” с ръководител изтъкнатия майстор магистър Йозеф Дивин, и на учителя по специалните предмети магистър Ондржей Стрънадел.
„Стъклото – пленително, искрящо, тайнствено и приказно променливо през тези години дълбоко се вряза в сърцето ми. Да обичаш стъклото означава да му се възхищаваш, да цениш онази негова същност, която поражда неизменната му ценност - чистотата на материята и почтеността на работата“, сподели Дана Будайова.
Най-голямата изложба в 70-годишната история на училището ще гостува в Двореца в Балчик до края на май, след което ще бъде представена в Добрич, Варна, Севлиево и София. След Балчик част от творбите на Йозеф Дивин ще отпътуват за Ню Йорк, съобщи Цанко Василев – куратор на изложбата.
Стъклената феерия бе съчетана от домакините с феерично изпълнение на малките балерини от студия за класически балет към арт-център „Палитра“ и на вълшебната флейта на Росица Бояджиева.
НДТ



 


Сходни връзки

НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА НА ЧЕШКО СТЪКЛО, ИЗВЪН ЧЕХИЯ, Е ПОКАЗАНА В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди