изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:37 EEST
КОМПЛЕКСНА НАГРАДА ЗА ЕДНА ГОЛЯМА КОМПАНИЯ ОТ НАЙ-МАЛКОТО ГРАДЧЕ    
Новини

За  втора година  СОУ „Асен Златаров“ – гр. Шабла  се  представя   с учебно-тренировъчна фирма на Международен панаир ТФ ФЕСТ – гр. Пловдив 2014г.  Това е единственото в България професионално състезание с международно участие и се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ) към Министерството на образованието и науката.  Панаирът на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ  е включен в сборник на Европейската комисия  като добра практика в обучението по предприемачество. Целта на учебно-тренировъчните фирми е да се подобри подготовката на бъдещите мениджъри, като се доближи до истинките условия на работа. За по-високи постижения се прилага интегрирано обучение по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език.



УТФ„Биофючър” ООД е регистрирана от ученици от XI клас, специалност “Сътрудник в бизнес услуги” при СОУ “Асен Златаров” гр. Шабла. Фирмата е регистрирана към ЦУТФ с основна дейност  преработка, производство и продажба на богата гама висококачествени екологично чисти зеленчукови и плодови консерви. Вертикално производство на био плодове и зеленчуци по собствена технология, пакетиране  и етикиране на сушени  плодове, зеленчуци, подправки и ядки.  Идеята бе да се заложи на  дейност, подходяща за нашия район. Екипът се обедини около проблема, съзнавайки, че това е дейност, която не бива да се отлага за бъдещето, защото е необходима и в настоящето. Учениците заложиха на своето креативно мислене, на знанията си по икономика и информационни технологии и успяха да изградят стратегия за развитие на фирмата  по най-добрия начин.

В средата на месец декември 2013 кандидатствахме за участие на  Международен панаир ТФ ФЕСТ – гр. Пловдив 2014г. като фирма изложител както и за 11 конкурса, в които фирмата можеше да се включи. Не след дълго се оказа, че сме в списъка на одобрените фирми за участие и така започна голямата  и отговорна подготовка. Осем  от конкурсите бяха с предварителен кръг, а останалите на самия панаир.

Наднорменото тегло е  проблем, произтичащ от неправилното хранене на децата в периода на израстване. По тази причина УТФ „Биофючър” реши да даде своя принос, като превърне този глобален проблем на XXI век в своя кауза. За целта си постави задача  да проведе кампания  чрез различни мероприятия, с които  да надгради  познанията  на младите хора, свързани със здравословно и балансирано хранене и да ги стимулира към по-активен живот, насочен към спорта. Всички дейности и мероприятия бяха включени в един мащабен проект за „Корпоративна социална отговорност” на фирмата.

Така в подготовка преминаха месеците,  докато настъпи  23 април  2014 г.  Седмица преди да отпътуваме, знаехме, че сме сред десетте фирми,  допуснати на защита за най-престижните конкурси, но какъв ще е крайният резултат, никой не можеше да предположи. А там, в Палата № 6, представители на  127  учебно-тренировъчни предприятия от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора се надпреварваха. Още в следобедните часове на  23.04., при подготовката на щандовете, се усети надпреварата. Имаше приветливи усмивки и раздразнени участници от хубав щанд, каталози и по други причини. На състезание като на състезание. В същото време организаторите бяха много ласкави към децата. Изразяваха възхищението си от предварително изпратените материали, окуражаваха ги.

На следващия ден започна предлагането на стоки, сключване на сделки, конкурси и защита на презентации. Духът в Палатата нямаше нищо общо с онази мрачна представа, която се налага в обществото за живота ни. Видяхме много добре подготвени екипи, ентусиазирани и отговорни да представят фирмата си по достойно. Нашият щанд беше много посещаван, въпреки че в началото не ни удовлетвори мястото му. Но когато нещо е направено качествено, не може да убегне от погледа на заинтересования потребител, а в случая и на журито. Имахме посещение от зам.- министъра на МОН г-жа Атанаска Тенева.  Представителите на правителствената организация Брандико към МИЕ за защита на интелектуалната собственост също не криеха симпатиите си към БиоФючър. Управителят на фирмата и ръководителите на отдели даваха компетентни обяснения на клиентите си. На конкурсите пряката защита на презентациите беше на английски език. Нашите представители бяха убедителни в езиково отношение, с впечатляващи презентации и иновативни идеи.  След обяд, когато умората започна да напомня за себе си, младостта я победи с музика. И тъй като в Шабла има силна танцова школа, настроението се поддържаше с хора – право, Еленино, Сиртаки и т.н.

Развръзката настъпи на  25.04 на тържеството по връчване на наградите, когато за първи път присъстваха  заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева  и  зам.-министъра  на икономиката и енергетиката  Анна Янева, която за наша чест ни връчи и най-голямата награда на ТФ ФЕСТ 2014 „ на голямата компания от малкото градче Шабла“   първо място за „Комплексно представяне на учебно-тренировъчно предприятие” , а също така и за  второ място в конкурса за „Защита на интелектуалната собственост Брандико” – награда на Министерството на икономиката и енергетиката. Още една първа награда  за УТФ „Биофючър”   за социално отговорен бизнес беше връчена от Георги Руйчев,  изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите.

Ето класацията, в която присъства БиоФючър:

 Награда на Министерство на икономиката и енергетиката за защита на интелектуалната собственост „Брандико“

І място – Джуниър Дизайн – НПГПФ, София

ІІ място – БиоФючър, СОУ „Асен Златаров“ - Шабла

ІІІ място - Дайвърс Арт – НХГ, Пловдив

Почетна награда – Smart Team, Румъния

Награда за социално отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите

І място - БиоФючър, СОУ „Асен Златаров“ - Шабла

ІІ място – Спорт Сектор – Земеделска ПГ „Кл. Тимирязев“, Сандански

III място – Емералд Банк – НТБГ, София

И най-голямата награда:

Комплексно представяне на тренировъчно предприятие

І място – БиоФючър – СОУ „Асен Златаров“ - Шабла

ІІ място – Спетема Логистик Груп – ПГ по икономика и управление „Елиас

Канети“ - Русе

ІІІ място – Старата пекарна – НТБГ, София

Повече от десет години с призовите места, които заемат учениците от СОУ „Асен Златаров“ на Национални олимпиади по Информационни технологии и УТФ на Международен панаир, доказват професионализма на ст. учител Йорданка Атанасова. На  учениците и техните родители оставяме да преценят качеството на обучение по общообразователната и професионалната подготовка в нашето училище.  Числеността на учебното заведение и на населеното място не са от значение, когато има желание за сериозна и задълбочена подготовка. Към това се стреми ръководството и колективът на СОУ „Асен Златаров“.

                                                                        Мария Недялова

 


Сходни връзки

КОМПЛЕКСНА НАГРАДА ЗА ЕДНА ГОЛЯМА КОМПАНИЯ ОТ НАЙ-МАЛКОТО ГРАДЧЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди