изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-06-09 @ 20:57 EEST
АНАТОЛИЙ КАРПОВ ОТКРИ ШАХМАТНА АКАДЕМИЯ В АЛБЕНА    
ТуризъмПървата в България шахматна академия на името на безспорния световен шампион от 1975 до 1985 г. Анатолий Карпов бе открита в хотел „Амелия“ в Албена. Такива школи има в над 30 страни по света и в над 37 региона от Руската федерация, съобщи пред жуналисти Анатолий Карпов. В тях се преподава единствено по методиката на Карпов, която го е направила световен шампион. Легендарният шахматист обясни, че най-активните му школи са във Франция и Германия. Има също и в САЩ, Аржентина, Бразилия. Избрал е първата у нас да е в Албена, тъй като курортът е естествен шахматен център, където са се провеждали и се провеждат големи турнири. Албена бе кандидат за домакин на световна шахматна олимпиада. Тук има забележителна шахматна традиция и интерес към шахмата, посочи Карпов.
Първата в България шахматна академия на името на безспорния световен шампион от 1975 до 1985 г. Анатолий Карпов бе открита в хотел „Амелия“ в Албена. Такива школи има в над 30 страни по света и в над 37 региона от Руската федерация, съобщи пред жуналисти Анатолий Карпов. В тях се преподава единствено по методиката на Карпов, която го е направила световен шампион. Легендарният шахматист обясни, че най-активните му школи са във Франция и Германия.  Първата в България шахматна академия на името на безспорния световен шампион от 1975 до 1985 г. Анатолий Карпов бе открита в хотел „Амелия“ в Албена. Такива школи има в над 30 страни по света и в над 37 региона от Руската федерация, съобщи пред жуналисти Анатолий Карпов. В тях се преподава единствено по методиката на Карпов, която го е направила световен шампион. Легендарният шахматист обясни, че най-активните му школи са във Франция и Германия.

В академията в Албена ще се работи както с почиващи деца, така и с млади шахматисти от региона. Ако всичко е успешно, ние ще продължим и в градове в България, където не се преподава шахмат, допълни Карпов. Според него, ако има повече филиали,  школи, повече деца ще могат да се занимават с шахмат, а най-добрите ще могат да достигнат спортни успехи.
Той самият препоръчва шахматът да се въведе в училище. В област Тюмен, от която е избран за депутат в Руската Дума, от началото на следващата учебна година във всички училища ще се изучава шах. Като факултативно обучение това дори е препоръка на Европейския парламент, припомни Анатолий Карпов. Той допълни, че обучение по шахмат в училище се провежда буквално във всички страни по света, но най-добрият пример е Турция, където шахмат се преподава и в училищата в малките градове.
Различни преподаватели от целия свят са разбрали значението на шахмата за децата. Той учи на логика, избиране на стратегията, подобрява паметта, учи да вземаме и анализираме решения. Това е необходимо във всяка една дейност, всяка професия, каза при откриването на академията Карпов. И допълни, че задача е да се привлекат колкото може повече деца да се занимават с шахмат и да бъдат обучени, за да има бъдещи шампиони. Главната задача на академията е масовост, от която винаги се ражда най-голямото майсторство, каза световният шампион.
Гости на събитието бяха областният управител Недко Марчев, кметът на Добрич Детелина Николова, Жельо Добрев – председател на Българо-руската ТПП, Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена” АД. Присъстваха двама треньори от Русия и директорът на шахматните школи на Анатолий Карпов - Владимир Краюшкин.
Детелина Николова приветства присъстващите като изрази своята радост, че курортен комплекс „Албена" продължава съвместните си иницативи заедно с Община Добрич, свързани с развитието на потенциала на най-малките шахматисти. Добрич е център и домакин на шахматни турнири, а след няколко дни (на 8 май) градът ще е домакин на отритите първенства за деца (първи - четвърти клас) по шахмат. Тя пожела успех на шахматната академия на Анатолий Карпов.
Анатолий Карпов приветства гостите на събитието като сподели, че целта на шахматната академия в „Албена" е да се положат основите на шахматното майсторство и логическата мисъл на младите шахматисти. Анатолий Карпов проведе сеанс на 20 дъски с изявени малки шахматисти от различни родни шахматни школи. Някои от тях са част от т.нар. национална гарнитура на националния отбор по шахмат. Емил Стефанов, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Мартин Петров завършиха наравно с гросмайстора, а другите 16 шахматни игри бяха спечелени от Карпов.
Анатолий Карпов пред медиите сподели:
„Целта на шахматната школа е: децата да се научат да играят шахмат. А за онези, които притежават талант, нашата цел е: те да се изявят на форуми и да се превърнат в майстори от световна величина. Няма рецепта как се става успешен шахматист,  защото всеки по индивидуален начин се изгражда като шахматист. Разбира се има методика и методология за опознаване, разбиране на шахмата, пътят към тайната на успеха е личен. Няма да имам възможност постоянно да пребивавам в академията, но тя ще работи чрез преподаватели-мои представители, които ще демонстрират методиката ми на работа. Инициативата за академията идва от ръководството на черноморския курорт „Албена". В академията ще се обучават и малки български шахматисти. Шахматът е изключително полезно занимание за учениците.Този спорт влияе върху начина, по който малките могат да организират мисълта си, да развият паметта си, да организират интелектуалния си капацитет към различните науки, които изучават в училище. Шахматът изгражда силна дисциплина, а и учи на отговорност към личния избор. Говоря за логика, за разгръщане на паметта, за реализирането на решения и пр. Доказано е: там, където шахматът е част от учебната работа, успеваемостта на малките в други области на познанието е много по-голяма." НДТ


 


Сходни връзки

АНАТОЛИЙ КАРПОВ ОТКРИ ШАХМАТНА АКАДЕМИЯ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди