изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-21 @ 03:15 EET
НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ СЪДИЛИЩА В ДОБРИЧКИЯ СЪДЕБЕН РАЙОН, ЗАСЕГА    
Ред и сигурностНяма решение на Висшия съдебен съвет за закриване на съда в Балчик или на който и да е друг орган на съдебната власт, извън досега извършеното преструктуриране на органите на военното правораздаване, това отговориха от  пресцентъра на Висшия съдебен съвет на наше запитване. Оттам съобщават още, че „Реформата на съдебната карта е една от стратегическите задачи на ВСС.

Съгласно решение на ВСС по протокол № 18/17.04.2014 г. до края на месец септември Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт следва да внесе проект на стратегически план с ясна времева рамка за етапите и дейностите по реформата на съдебната карта за различните инстанционни нива – съдилища и прокуратури“.
Това е видно и от протокола от последното заседание на Комисия по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт. Относно залегналата в дневния ред точка за становище по предложението за закриване на Районен съд гр. Балчик, не подкрепя предложението на Комисията по предложенията и атестирането за закриване на РС Балчик и РП Балчик. Решението, заедно с изнесените на заседанието данни, констатациите и мотивите, трябва да се изпратят за сведение на главния прокурор на РБ, на председателя на ВКС, на председателите на ОС Добрич, РС Балчик и РС Каварна, и на министъра на правосъдието.
Според доклада на председателя на комисията Калин Калпакчиев, предложението за закриване на Районния съд в Балчик е било изпратено на Комисията по анализ и отчитане на степенна на натовареност в органите на съдебната власт за анализиране на възможностите за закриване на РС Балчик и РП Балчик с правоприемник РС Каварна и РП Каварна. Мотивите за това били, че при откритата процедура за преместване на съдии от РС Балчик в по-натоварен съд не е имало желаещи за преместване. След като е установила невъзможност за оптимизиране на съдийските щатове КПА е предложила закриване на съда в Балчик с правоприемник съда в Каварна, поради натовареност на РС Балчик под средната за нивото на районните съдилища и поради близкото разстояние на Балчик до Каварна.
Данните относно натовареността на РС Балчик и РС Каварна за последните три години – от 2011 г., 2012 г. и 2013 г., сочат, че няма незаети щатни длъжности за съдия, поради което щатната натовареност отговаря на действителната натовареност в най-голяма степен. В Районния съд в Каварна щатната натовареност през 2011 г. е била 18,35 броя дела за 1 месец на съдия срещу 25 броя дела за 1 месец на съдия в РС Балчик. През 2012 г.в РС Каварна – 16,51 дела за 1 месец на съдия срещу 22 броя дела за 1 месец на съдия в РС Балчик. През 2013 г., след намаляване на щатната численост за съдиите с 2 длъжности, в РС Каварна натовареността се е увеличила до 30 броя дела на 1 съдия на месец срещу 23 броя дела на 1 съдия за месец в РС Балчик. Освен това, официалните данни от НСИ към 1 февруари 2011 г. сочат, че населението общо в Община Каварна и община Шабла е 20 427 жители, които се обслужват от РС Каварна, а в община Балчик населението към същата дата е 20 317 жители и се обслужва от РС Балчик. Освен това, в територията на община Балчик се включва и КК Албена, което води до сезонно увеличаване на населението, а оттам е и предпоставка за  ръст на съдебните производства.
Затова комисията е преценила, че предложението на Комисията по предложенията и атестирането е необосновано и неоснователно. Освен това, Комисията по натовареност намира, че няма да разглежда поотделно конкретни предложения за закриване на отделни съдилища, а счита, че въпроса за реформа на съдебната карта трябва да бъде предмет на цялостен анализ и решение по инстанционни нива – за районните, окръжните, апелативните, административните. Предложенията за реформа на съдебната карта ще бъдат предложени след пълен и задълбочен анализ на всички фактори и данни, които определят честота на съдебните дела (демографски, социално-икономически фактори и т.н.) и достъпа до правосъдие. НДТ


 


Сходни връзки

НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ СЪДИЛИЩА В ДОБРИЧКИЯ СЪДЕБЕН РАЙОН, ЗАСЕГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди