изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-29 @ 19:42 EEST
СЪД В РУСЕ ОСЪДИ УСЛОВНО ДВАМА БИВШИ ДОБРИЧКИ ПОЛИЦАИ    
Ред и сигурностДвама вече бивши добрички полицаи са осъдени за присвояване от Районния съд в Русе. Той е признал за виновни С.Г.С. и М.К.Т., които в качеството си на длъжностно лице - държавен служител - главен разследващ полицай при ОД на МВР, са присвоили неакцизни стоки, които е трябвало да бъдат унищожени.

Стоките били веществено доказателство по дело от 2010 г. в Районния съд в Добрич. След като то приключило, те били иззети в полза на държавата и трябвало да бъдат унищожени. Директорът на Областната дирекция на МВР със заповед от 27.03.2013 г. назначил комисия, чийто председател бил С.Г.С. Той бил главен разследващ полицай при ОД на МВР - Добрич. Комисията имала още трима членове - Д.И.Д. и Д.Г.Д., които са били старши разследващи полицаи, и М.К.Т., която била разследващ полицай. Четиримата били от отдел „Досъдебно производство” при ОД на МВР в гр.Добрич. 
И четиримата полицаи след случая са били уволнени от ОД на МВР в Добрич, каза директорът й Стефан Йончев. Било е образувано дисциплинарно производство, което е констатирано, че са извършили тежко нарушение и са били дисциплинарно уволнени.  Сега те обжалват заповедите си, каза още С. Йончев.
Според мотивите към съдебното решение, още преди да започнат да унищожават стоката на 5 април миналата година, членовете на комисията съставили протокол, че това е направено. След това влезли в склада за веществени доказателства и започнали да нарязват спортните екипи. Тогава С.Г.С. и М.К.Т. започнали да подмятат на другите двама, че тези спортни стоки са в добър вид и могат да се ползват по предназначението им. Предложили всеки от комисията да си задели част от тях, каквото прецени, без да ги унищожават. Другите двама обаче се противопоставили и в обедната почивка се свързали по телефона с пряката си началничка и я информирали какви идеи имат С.Г.С. и М.К.Т.  Тя им казала да си изпълнят задълженията, според заповедта на директора, и да не вършат нередности. След това се обадила в отдел „Вътрешна сигурност“, като съобщила, че има вероятност веществени доказателства, които трябва да се унищожат, всъщност да бъдат присвоени като се откарат в дома на подсъдимия С.Г.С.   След това служител от отдел „Вътрешна сигурност“ паркирал близо до дома на председателя на комисията, за да наблюдава какво ще се случи.
Около 14 часа четиримата от комисията напълнили в чували нарязаните дрехи, а в други четири чувала – ненарязаните. След това изнесли всички чували от склада и ги натоварили на личните си автомобили. Разтоварили тези с ненарязаните екипи в дома на С.Г.С. и ги внесли в мазето му. Д.И.Д. и Д.Г.Д. отново потърсили началничката си, за да й обяснят какво е станало и тя ги накарала да напишат докладни. След това по разпореждане на дежурния прокурор домът на председателя на комисията бил претърсен. Намерените спортни 23 спортни екипа „Adidas”, дамски и мъжки долнища и горнища на анцуг „Adidas”, дамски и мъжки блузи, панталони, шапки „Adidas”, както и 10 екипа „Nike”, дамски клинове, къси панталони, дамски и мъжки тениски, потници, шапки, чорапи с надписи „Nike”. Присвоените вещи са оценени на 1 027,40 лева.
Пред съда  С.Г.С. и М.К.Т.  обяснили, че изнесли ненарязаните екипи от склада, за да си довършат работата, тъй като не им стигнало работното време. В мотивите на съда обаче се посочва, че те са имали срок да приключат с унищожаването на стоките до 19 април.
Съдът е решил, че С.Г.С. е извършил и друго престъпление, като в констативния протокол за унищожаване на веществените доказателства е посочил неверни данни. Той е осъден на година и половина лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Освен това,го лишава от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление на чуждо имущество, за срок от една година, както и да упражнява професия или дейност, свързана с управление на чуждо имущество. Същата е присъдата и на М. К. Т.
Другите двама членове на комисията - Д.И.Д. и Д.Г.Д., които също са били обвиняеми по делото, са оправдани.
  НДТ
 


Сходни връзки

СЪД В РУСЕ ОСЪДИ УСЛОВНО ДВАМА БИВШИ ДОБРИЧКИ ПОЛИЦАИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди