изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:38 EEST
НОСИТЕЛЯТ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА КОНКУРСА "ПЕТЯ ДУБАРОВА" Е ОТ ДОБРИЧ    
Новини Добричлията Пламен Ангелов, който е единайсетокласник в НГХНИ „Епископ Константин Преславски“ във Варна, е носител на Голямата награда на престижния Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“, чието 18-о издание по традиция се проведе в родния град на гениалната поетеса - Бургас.

18-годишният ученик впечатли журито с разказа си „Градските кучета пресичат на зелено“, който го изстреля на първо място в раздел "Проза" и му донесе Голямата награда. Той получи пластиката „Полет” на Ненчо Русев, връчена му от заместник-кмета по култура на Бургас Йорданка Ананиева. От няколко години конкурсът „Петя Дубарова” е в Националния календар за извънучилищна дейност, благодарение на което придоби престижното право да влезе и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Така класираните на първо, второ и трето място ученици в разделите за поезия или проза имат право да кандидатстват за целогодишни стипендии. Най-добрите произведения са публикувани в сборника " Петя - пристан зелен", който е ежегоден и е неизменна част от конкурса.
Пред Topnovini.bg – Варна, Пламен Ангелов сподели обаче, че не може да кандидатства за целогодишна стипендия от Министерството на образованието. Причината е, че е навършил 18 години и като пълнолетен излиза извън периметъра на Програмата на ведомството с мерки за закрила на даровити деца.
Пламен е автор на няколко разказа, а дебюта си като писател прави преди година. „Просто се пробвах да напиша нещо, занесох го на учителя ми по български език и литература – г-н Иван Овчаров, който от своя страна ми даде насоки как да го редактирам и ме насърчи да продължа напред”, разказва младежът.  Последният си разказ – „Градските кучета пресичат на зелено”,  който му донесе и Голямата награда на конкурса в Бургас, Пламен написал миналата есен, като го редактирал няколко пъти.  В Бургас изпратил произведението си ден преди да изтече последният срок за участие в литературния конкурс. Гимназистът не знае с какво точно разказът му е впечатлил журито, но това не го интересува особено, защото определя себе си като творец, а не като литературен критик.
„Градските кучета пресичат на зелено” е художествено осмисляне на натоварения делник на автора, който през миналата лятна ваканция е работил в голям хотел в курорта „Албена” и е нямал почти никакво свободно време.  „Цялата ни система е устроена така, че не можеш да си починеш. Беше ми омръзнало да бързам.  Работиш, за да печелиш пари и да си купуваш неща, които не ти трябват. Накрая си съсипан от умора и няма как да се насладиш на купеното. Този груб консумативизъм е вреден за човешката природа ”.
Пламен се увлича по книгите още в пети клас. Детският роман „Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер е първото произведение, с което ученикът навлиза в необятния свят на художествената литература.  През летните ваканции в родния си град Добрич  той се запознава с творчеството на титани на световната литературна класика като Шекспир, Достоевски, Хемингуей и др.  Преди няколко години семейството на Пламен се мести във Варна, а младият талант постъпва в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Епископ Константин Преславски”.
Въпреки че иска да следва медицина, за да стане психиатър, младежът е категоричен, че няма да зареже литературата и ще продължи да развива белетристичния си талант.  Вероятно силата на неговото перо се подхранва и от носталгията, която изпитва по родния си град Добрич, където животът е доста по-спокоен, а хората са „по-различни”, както се изрази младият автор. НДТ


 


Сходни връзки

НОСИТЕЛЯТ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА КОНКУРСА "ПЕТЯ ДУБАРОВА" Е ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди